Lazer plazma üretim dinamikleri üzerine bir çalışma
A study on laser plasma production dynamics
- Tez No: 185741
- Danışmanlar: DOÇ.DR. HAMDİ ŞÜKÜR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Lazer, Madde, Adsorpsiyon, Desorpsiyon, Ablasyon, Depozisyon, İnce Film, Plazmaiii, Laser, Matter, Adsorption, Desorption, Ablation, Deposition, Thin Film, Plasmaiv
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
ÖZETYüksek Lisans TeziLAZER PLAZMA ÜRETİM DİNAMİKLERİÜZERİNE BİR ÇALIŞMAÜmmühan AKINSelçuk ÜniversitesiFen Bilimleri EnstitüsüFizik Anabilim DalıDanışman : Doç. Dr. Hamdi Şükür KILIÇ2006, 70 SayfaJüri : Doç. Dr. Hamdi Şükür KILIÇDoç Dr. Haluk ŞAFAKYrd. Doç. Dr. Ömer Faruk YÜKSELBu çalışmada, lazer-madde etkileşmesine dayanarak lazer plazma üretim dinamikleriüzerine bir literatür çalışması yapılmıştır. Lazer ablasyon ve depozisyonçalışmalarında kullanılan deney sistemleri anlatılmıştır. Lazer-maddeetkileşmesindeki süreçler ortaya konulup günümüz bilim ve teknoloji dünyasındaönemli olan ablasyon ve depozisyon teknikleri hakkında geniş bilgi verilmiş, pulslulazer ablasyon ve depozisyon tekniği ile üretilen ince filmlere değinilmiştir. Ayrıcaplazma dinamikleri belirlenip fiziksel parametreleriyle yorumlanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMc. S. ThesisA STUDY on LASER PLASMA PRODUCTION DYNAMICSÜmmühan AKINSelcuk UniversityGraduate School of Natural and Applied SciencesDepartment of PhysicsSupervisor : Assoc. Prof. Dr. Hamdi Şükür KILIÇ2006, 70 PagesJury : Assoc. Prof. Dr. Hamdi Şükür KILIÇAssoc. Prof. Dr. Haluk ŞAFAKAssist. Prof. Dr. Ömer Faruk YÜKSELIn this work, a literature search has been performed on the dynamics of theproduction of the laser plasma based on the interaction of laser and materials. Theexperimental systems which are used for laser ablation and deposition have beenexplained in some details. Processes on the interaction between laser and materialshave been demonstrated and a detailed information has been given about laserablation and deposition which are very important in the present world of technologyand science, and thin films produced by pulsed laser processes have been explained.On the other hand, plasma dynamics have been determined and interpreted.