Sanayi yapılarında prefabrik betonarme ve çelik konstrüksiyon uygulamalarının ekonomik yönden karşılaştırılması
The comparison of prefabricated concrete and steel structure’s applications on industrial buildings with respect to economy
  1. Tez No: 185743
  2. Yazar: MEHMET SONER TAŞTEKİN
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. NAİL KARA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Kompozit, Çelik Yapılar, Prefabrik Yapılar, Maliyet, Composite, Steel, Prefabricated Structures, Economy
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 155
Özet
İnşaatı yapılacak her yapının projelendirilmesinde, güvenlikle birlikte maliyetindüşünülmesi gerekir. Yapılan araştırmalar ülkemizde özellikle endüstri yapılarında yaygınolarak prefabrik betonarme elemanlı taşıyıcı sistemin tercih edildiğini göstermektedir. Tezde,aynı boyutlarda bulunan prefabrike, çelik ve kompozit yapılar aynı yüklemeler göz önündebulundurularak, yapıların ömürleri ve bakım masrafları da dikkate alınarak bütün avantajlarıve dezavantajlarıyla ekonomik olarak karşılaştırılmıştır. Bu kapsamda 3 ayrı sistem prefabrike(P), çelik (Ç) ve kompozit (K) olarak çözülmüştür. Çözümler TDY-98'de ki 4 farklı deprembölgesine göre yapılmıştır. Daha sonra bu sistemler 4 farklı nakliye mesafesine göre maliyetbakımından karşılaştırılmışlardır. Toplam 3 x 3 x 4 x 4 =144 çerçeve analiz edilmiştir. Tezdeamaç deprem kuşağında bulunan ülkemizde çelik yapıların kullanımının artırılmasına katkısağlayacak ekonomik nedeni ortaya çıkarabilmek ve uygulayıcılara sistem seçimindeekonomik açıdan karşılaştırmada yardımcı olmaktır.
Özet (Çeviri)
Safety and economy must be considered with together in all structural projects, whichwill be built. According to the researches in Turkey, prefabricated concrete system is mainlypreferred in industrial buildings. In this thesis, prefabricated, steel and composite buildingsystems which have same dimensions and loading parameter, are compared with each other ineconomic way in respect to all advantages and disadvantages. In this scope, 3 different systemprefabricated (P), steel (S), and composite (C), are planned to design. These solutions havebeen done in 4 different seismic region in TEC-98. After that, all systems projected arecalculated and compared with each other according to the 4 different transportation distance.Totally 3 x 3 x 4 x 4 =144 frames are analyzed. The main aim of this study is to showeconomic reasons for selecting prefabricated systems and to give some advice to consultant,engineer, architect and employer about selecting structural systems.