Geniş açıklıklı yapıların taşıyıcı sistemlerinin Adana organize sanayi bölgesindeki örnekler üzerinden incelenmesi
Investigation of structural systems of wide span structures on the examples in Adana organized industrial zone
  1. Tez No: 730286
  2. Yazar: ELMAS ÇİĞDEM YÜCEL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SIDIKA SEREN GÜVEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Sanayi Yapıları, Prefabrik Yapılar, Çelik Yapılar, Çelik Çatılar, Industrial Buildings, Prefabricated Buildings, Steel Structures, Steel Roofs
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
İnsan ve diğer canlıların varoluşundan günümüze kadar ihtiyaçları sürekli değişmiş ve artmıştır. Bu durum yeni pazarların oluşmasına, üretim tüketim ilişkisinin artmasına sebep olmuştur. Bununla birlikte dünyada ticaret ve sanayileşme artmıştır. Türkiye sahip olduğu jeopolitik konum itibarıyla bu değişimde önemli bir yer almaktadır. Birçok sanayi bölgesine sahip olan Türkiye'de, bulunduğu konum, güçlü ulaşım ağı üzerinde bulunması ve enerji kaynaklarına yakınlığı ile avantaj sağlayan Adana önemli sanayi bölgelerinden biri haline gelmiş ve sanayi yapıları daha da önem kazanmıştır. Bu tez çalışmasında, sanayi yapılarında kullanılan geniş açıklıklı çubuk sistemler ve özellikle de betonarme, prefabrik ve çelik yapı sistemleri incelenmiştir. Sanayi yapılarında geniş açıklık geçmek için kullanılan çubuk sistemler, Adana Organize Sanayi Bölgesinde bulunan 14 adet sanayi yapısı ve işyerinde saha çalışması yapılarak, inşaatı devam eden projelerin şantiye çalışmaları takip edilerek örneklendirilmiştir. Elde edilen veriler doğrultusunda Adana Organize Sanayi Bölgesi'nde bulunan sanayi yapılarının taşıyıcı sistemlerinin genellikle prefabrik sistem ve çatı sistemlerinin ise çelik kafes sistem olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The needs of humans and other living creatures have constantly changed and increased since their existence. This situation has led to the formation of new markets and an increase in the production-consumption relationship. However, trade and industrialization have increased in the world. Turkey has an important place in this change due to its geopolitical position. In Turkey, which has many industrial zones, Adana, which provides an advantage with its location, being on a strong transportation network and being close to energy sources, has become one of the important industrial regions and industrial structures have gained even more importance. In this thesis, wide span bar systems used in industrial buildings and especially reinforced concrete, prefabricated and steel building systems were examined. The bar systems used to pass wide openings in industrial buildings are exemplified by following the construction site studies of the projects that are under construction, by carrying out field work in 14 industrial structures and workplaces in Adana Organized Industrial Zone. In line with the data obtained, it has been concluded that the structural systems of industrial buildings in Adana are usually prefabricated and steel roofs.