Tel takviyeli termoplastik kompozitlerde kırılma davranışlarının incelenmesi
Investigation of fracture behaviours wire reinforced thermoplastics composites
- Tez No: 185761
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET AVCI
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Polimer-matris kompozitler, yorulma dayanımı, merkez çatlağı, kırılmamekaniği, Polymer-matrix composites, fatigue strength, middle through thickness crack, fracturemechanics
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
Bu çalışmada, merkezine farklı açılarda çatlak açılmış yüksek yoğunluklupolietilen matris ve iki yönlü krom-nikel çelik tel örgülü fiberden üretilmiş,termoplastik kompozitin yorulma yükü altında kırılma davranışı araştırılmıştır.Farklı yönlerde açılmış merkez çatlakları üzerinde durulmuştur. Deneylersırasında çatlak başlangıcı, yorulma çatlak büyüme oranı (da/dN), gerilme şiddetfaktörleri ve kırılma tokluğu incelenmiştir. Çatlak büyüme oranı, çatlak geometrisiile ilgili bir hasar parametresi olarak kullanılmıştır. Sonuçlarda, çatlak büyümeoranı, çevrimsel gerilim şiddet faktörü (âK) ile kontrol edilmiştir. Ve da/dN-âKgrafikleri yorulma çatlak ilerlemesi, bir malzeme özeliği gibi düşünülerekçizilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, fracture behaviour of woven steel wire reinforcedthermoplastics composites which have bi-directional woven Cr-Ni steel fibres andhigh density polyethylene matrix, with middle-through-thickness crack under fatiqueloading, were investigated.The effects of orientation angles middle-through-thickness fracturebehaviour of the composite material under fatique loading were investigated. Thecrack initiation, fatique crack-growth rate (da/dN), stress intensity factors andfracture toughness are discussed during this study. The crack-growth rate aredetermined related to crack orientations. The results show that, crack-growth rate(da/dN) is controlled by cyclic stress intensity factors (âK). da/dN-âK was plottedfor determining fatique constants of the composite material.