Samsun koşullarında domates bitki su tüketiminin belirlenmesi
Determination of tomato cropwater consumption in Samsun conditions
  1. Tez No: 185807
  2. Yazar: MEHMET TAŞAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET APAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Domates, Damla Sulama, Bitki Su Tüketimi, SulamaProgramı, Tomato, Drip Irrigation, Evapotranspiration, Irrigation Scheduling
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarımsal Yapılar ve Sulama Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Bu çalışmada Samsun yöresinde, tarla koşullarında yetiştirilen domates bitkisiiçin en uygun sulama suyu miktarı ve sulama aralığının belirlenmesi amaçlanmıştır.Sulama suyu miktarının belirlenmesinde nem azalması yönteminden yararlanılmıştır.Çalışmada, dört farklı sulama konusu denenmiştir. Bu konular A:Topraktakikullanılabilir suyun %15'i tüketildiğinde, B: Topraktaki kullanılabilir suyun %30'utüketildiğinde, C: Topraktaki kullanılabilir suyun %45'i tüketildiğinde ve D: Topraktakikullanılabilir suyun %60'ı tüketildiğinde sulamaların yapılması şeklindedir.Araştırma sonuçlarına göre; sulama konularına ilişkin mevsimlik bitki sutüketimi değerleri 370-414 mm, domates verimi sulama konularına göre 376.18-895.75kg/ha arasında değişmiştir. Ayrıca, sulama suyu miktar ve aralığının verim üzerindeistatistikû anlamda önemli bir etkisi olduğu anlaşılmıştır. Sonuçta, Samsun yöresi tarlakoşullarında domates bitkisi, sulama programı 5 günde bir 30 mm su uygulanmasıüreticilere önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to determine the amount of applied water and theinterval of irrigation water in tomatoe plant by using the moisture decrease values infield conditions. The amount of water used was based on moisture decrease method.Irrigation treatments consisted of four different amounts this treatments;A: Irrigation atthe time of consumtion of 15% of available soil water capacity, B: Irrigation at the timeof consumtion of 30% of available soil water capacity, C Irrigation at the time ofconsumtion of 45% of available soil water capacity and D: Irrigation at the time ofconsumtion of 60% of available soil water capacity.According to the results, the average values of evapotranspiration of irrigationtreatments varied from 370 to 414 mm; and the tomatoe yield varied from 376.18-to895.75 kg per hectare. Furthermore, In addition, it was determined that irrigationtreatments and intervals had significant effect on the yield. It suggested that Irrigationtreatments can be applied once 5 days and amount of irrigation water can be 30 mm.