Samsun ilinde önemli bazı kültür bitkilerinde bulunan pythium türlerinin tesbiti ve patojeniteleri üzerinde araştırmalar
Identification and pathogenicity of pythium species associated with some important crops in Samsun
- Tez No: 45786
- Danışmanlar: PROF. DR. SALİH MADEN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Pythium spp, corn, wheat, bean, sunflower, sugarbeet, tobacco, cucumber, pepper, tomato, isolation, identification, pathogenicity
- Yıl: 1995
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
ÖZET Doktora Tezi SAMSUN İLİNDE ÖNEMLİ BAZI KÜLTÜR BİTKİLERİNDE BULUNAN PYTHIUM TÜRLERİNİN TESBİTİ VE PATOJENİTELERİ ÜZERİNDE ARAŞTIRMALAR Gürsel HATAT Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Bitki Koruma Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Salih MADEN 1995, Sayfa: 95 Jüri: Prof.Dr.Salih MADEN Prof. Dr. Haluk SORAN Doç.Dr. Y.Zekai KATIRCIO?LU 1991-1992 yıllarında, Samsun ilinde mısır, buğday, fasulye, ayçiçeği, şekerpancarı, tütün, hıyar, biber ve domates yetiştirilen alanlardan, P.connatum, P.deliense, P.hydnosporum, P.monospermum, P.paroecandrum, P.sp. (F-grup), P.sp. (G-grup), P.sp. (HS-grup), P.torulosum, P.ultimum var.sporangiiferum, P.ultimum var.ultimum izole edilmiştir. P.sp. (HS-grup) ve P.ultimum Samsun ili tarım alanlarında en yaygın türler olarak belirlenmiştir. Laboratuvar koşullarında yürütülen patojenite denemesinde, P.ultimum var.sporangiiferum ve P.monospermum'un en virulent türler olduğu ve söz konusu bitkilerde çıkış öncesi ve sonrası Çökerten hastalığına neden oldukları saptanmıştır. Diğer türler de bitkilerde değişen oranlarda kök çürüklüğüne ve zayıf gelişmeye neden olmuşlardır. Mısır ve buğday en dayanıklı, tütün ise en duyarlı bitki olarak tesbit edilmiştir. ANAHTAR KELİMELER: Pythium spp., mısır, buğday, fasulye, ayçiçeği, şekerpan- carı,tütün,hıyar,biber,domates,izolasyon,teşhis,patojenite.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Ph.D.Thesis IDENTIFICATION AND PATHOGENICITY OF PYTHIUM SPECIES ASSOCIATED WITH SOME IMPORTANT CROPS IN SAMSUN Gürsel HATAT Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Plant Protection Supervisor: Prof. Dr. Salih MADEN 1995, Page : 95 Jury : Prof.Dr. Salih MADEN Prof. Dr. Haluk SORAN Âssoc,Prof.Dr. Y.Zekai KATIRCIO?LU As a result of the surveys performed in 1991-1992, P.connatum, P.deliense, P.hydnosporum, P.monospermum, P.paroecandrum, P.sp. (F-group), P.sp. (G-group), P.sp. (HS-group), P.torulosum, P.ultimum var.sporangiiferum and P.ultimum var. ultimum were isolated from corn, wheat, bean, sunflower, sugarbeet, tobacco, cucumber, pepper and tomato, plant and soil samples. P.sp. (HS-group) and P.ultimum were the most common species. According to the pathogenicity test, carried out under laboratory conditions, P.ultimum var.sporangiiferum and P.monospermum were the most virulent species and caused pre and post emergence damping-off. Other species caused more or less severe symptoms of root rot and poor growth. Corn and wheat were the most resistant species of plants, and tobacco the less resistant one.