Tek kristal x-ışınları yöntemi ile C12H13ClN2O3, C12H12ClFN2O3, C13H15ClN2O4 C12H12Cl2N2O3, C13H15ClN2O3 ve C14H17ClN2O3 kristallerinin yapı analizleri
X-ray structure determination of C12H13ClN2O3, C12H12ClFN2O3, C13H15ClN2O4 C12H12Cl2N2O3, C13H15ClN2O3 and C14H17ClN2O3 single crystals
  1. Tez No: 185806
  2. Yazar: GÖKHAN ALPASLAN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. AHMET ERDÖNMEZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Direct methods, keto-hydrazo tautomeric form, aliphatic chain
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 135
Özet
ÖZETBu tez çalışmasında ? (Z)- Etil 4-klor-3-okso-2-(2-fenilhidrazon)bütanoat?,(C12H13ClN2O3),?(E)-Etil 4-klor-3-[2-(2-florfenil)hidrazon]bütanoat? (C12H12ClFN2O3),?(Z)- Etil 4-klor-2-[2-(2-metoksifenil)hidrazon]-3-oksobütanoat? (C13H15ClN2O4), ?(Z)-Etil 4-klor-2-[2-(2-klorfenil)hidrazon]-3-oksobütanoat?(C12H12Cl2N2O3), ?(Z)-Etil4-klor-3-okso-2-(2-o-tolilhidrazon)bütanoat?(C13H15ClN2O3) ve ?(E)- Etil 4-klor-2-[2-(2,6-dimetilfenil)hidrazon]-3-oksobütanoat?(C14H17ClN2O3) bileşiklerinin moleküler vekristal yapıları, tek kristal x-ışını kırınımı yöntemiyle çözülmüştür. Direkt yöntemlerkullanılarak çözülen yapıların atomik parametreleri en küçük kareler yöntemikullanılarak arıtılmıştır.C12H13ClN2O3 molekülü için kristalografik veriler: Monoklinik, P21/c,a=5.6856(8)Å, b=10.9674(10)Å, c=20.704(3)Å, β=92.306(12)°, V=1290.0(3)Å3, Z=4,μ=0.30 mm-1, R=0.035, wR=0.092, S=0.82, F000=560.? (Z)- Etil 4-klor-3-okso-2-(2-fenilhidrazon)bütanoat?, bileşiği keto hidrazotautomerik formda bulunmaktadır. C=N çift bağı etrafında trans konfigürasyonunasahiptir. Bağ uzunlukları ve açılar literatürdeki benzer yapılarla uyum içerisindedir.Aromatik halka ile alifatik zincirin bulunduğu düzlem arasındaki dihedral açı5.52(9)°'dir. Kristal yapıda moleküller, molekül içi N-H…O, moleküler arasında ise C-H…O hidrojen bağlarına sahiptirler.C12H12ClFN2O3 molekülü için kristalografik veriler: Triklinik, P -1, a=4.3633(5)Å,α=94.781(9)°, β=93.394(9)°, γ=100.822(9)°,b=9.2982(11)Å, c=16.7339(17)Å,V=662.57(13)Å3, Z=2, μ=0.31 mm-1, R=0.036, wR=0.099, S=0.83, F000=296.?(E)- Etil 4-klor-3-[2-(2-florfenil)-hidrazon]bütanoat? bileşiği keto hidrazotautomerik formda bulunmaktadır. Molekülün yaklaşık olarak düzlemsel olduğugözlenmiştir. Bağ uzunlukları ve açılar literatürdeki benzer yapılarla uyum içindeolduğu gözlenmiştir. Molekül içi N-H…O ve N-H…F ile moleküler arası C-H…Ohidrojen bağı gözlenmiştir.C13H15ClN2O4 molekülü için kristalografik veriler: Triklinik, P -1, a=8.605(5)Å,α=107.615(5)°, β=103.543(5)°, γ=94.952(5)°,b=8.981(5)Å, c=9.974(5)Å,V=703.9(7)Å3, Z=2, μ=0.29 mm-1, R=0.040, wR=0.117, S=1.03, F000=312.?(Z)- Etil 4-klor-2-[2-(2-metoksifenil)hidrazon]-3-oksobütanoat? bileşiği ketohidrazo tautomerik formda bulunmaktadır. Yapıdaki bağ uzunlukları ve bağ açılarınınliteratürdeki benzer yapılarla uyumlu olduğu görülmüştür. Kristal yapıda N-H…O tipiiki molekül içi ve moleküler arası C-H…O hidrojen bağı gözlenmiştir.C12H12Cl2N2O3 molekülü için kristalografik veriler: Triklinik, P -1, a=4.466(5)Å,α=95.000(5)°, β=94.336(5)°, γ=102.054(5)°,b=9.248(5)Å, c=17.078(5)Å,V=648.0(9)Å3, Z=2, μ=0.48 mm-1, R=0.046, wR=0.128, S=0.91, F000=312.?(Z)-Etil 4-klor-2-[2-(2-klorfenil)hidrazon]-3-oksobütanoat? (C12H12Cl2N2O3)bileşiği keto hidrazo tautomerik formdadır. Molekülün yaklaşık olarak düzlemselolduğu gözlenmiştir. Benzen halkası ile alifatik zincirin bulunduğu düzlem arasındakidihedral açı 4.7(2)° olarak bulunmuştur. Kristal yapıda moleküller, molekül içi N-H…O, moleküler arasında ise C-H…O hidrojen bağlarına sahiptirler.C13H15ClN2O3 molekülü için kristalografik veriler: Monoklinik, P 21/c,a=4.7495(3)Å, b=14.4685(11)Å, c=20.2429(16)Å, β=93.584(6)°, V=1388.33(18)Å3,Z=4, μ=0.28 mm-1, R=0.055, wR=0.158, S=1.04, F000=592.?(Z)-Etil 4-klor-3-okso-2-(2-o-tolilhidrazon)bütanoat? (C13H15ClN2O3) bileşiği ketohidrazo tautomerik formdadır. Molekülün yaklaşık olarak düzlemsel olduğugözlenmiştir. N-N tek bağı etrafında molekül trans konfigurasyonunda bulunmaktadır.Kristal yapıda moleküller, molekül içi N-H…O bağı bulunmaktadır.C14H17ClN2O3 molekülü için kristalografik veriler: Triklinik, P -1, a=7.0423(7)Å,α=93.707(8)°, β=100.515(8)°, γ=103.75(8)°,b=9.3029(9)Å, c=11.8285(11)Å,V=735.3(3)Å3, Z=2, μ=0.27 mm-1, R=0.044, wR=0.126, S=1.04, F000=312.?(E)- Etil 4-klor-2-[2-(2,6-dimetilfenil)hidrazon]-3-oksobütanoat? (C14H17ClN2O3)bileşiği keto hidrazo tautomerik formdadır. Molekülün yaklaşık olarak düzlemselolduğu gözlenmiştir. N-N tek bağı etrafında molekül trans konfigurasyonundabulunmaktadır. Kristal yapıda moleküller, molekül içi N-H…O bağı bulunmaktadır.Anahtar kelimeler : Direkt yöntemler, keto-hidrazo tautomerik form, alifatik zincir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTIn this thesis, molecular and crystal structures of ?(Z)-Ethyl 4-chloro-3-oxo-2-(2-phenylhydrazono)butanoate? (C12H13ClN2O3), ?(E)- Ethyl 4-chloro-3-[2-(2-fluorophenyl)-hydrazono]butanoate? (C12H12ClFN2O3), ?(Z)- Ethyl 4-chloro-2-[2-(2-methoxyphenyl)hydrazono]-3-oxobutanoate? (C13H15ClN2O4), ?(Z)- Ethyl 4-chloro-2-[2-(2-chlorophenyl)hydrazono]-3-oxobutanoate? (C12H12Cl2N2O3), ?(Z)-Ethyl 4-chloro-3-oxo-2-(2-o-tolylhydrazono)butanoate? (C13H15ClN2O3), ?(E)- Ethyl 4-chloro-2-[2-(2,6-dimethyllphenyl)hidrazono]-3-oxsobutanoate? (C14H17ClN2O3), were elucidated bysingle crystal X-ray diffraction method. The structure were solved by direct methodsand the atomic paramaters were refined by least-squares method.Crystallographic data for (C12H13ClN2O3) : Monoclinic, P21/c, a=5.6856(8)Å,b=10.9674(10)Å, c=20.704(3)Å, β=92.306(12)°, V=1290.0(3)Å3, Z=4, μ=0.30 mm-1,R=0.035, wR=0.092, S=0.82, F000=560.?Ethyl 4-chloro-3-oxo-2-(phenylhydrazono)-butyrate? compound adopts keto-hydrazo tautomeric form. The configuration around the C=N bond is trans. Bonddistances and angles are in consistent with the literature. The dihedral angle between thearomatic ring and the aliphatic chain is 5.52(9)°. The crystal packing is stabilized byintra N-H…O and intermolecular C-H…O hydrogen bonding interactions.Crystallographic data for (C12H12ClFN2O3) : Triclinic, P -1, a=4.3633(5)Å,α=94.781(9)°, β=93.394(9)°, γ=100.822(9)°,b=9.2982(11)Å, c=16.7339(17)Å,V=662.57(13)Å3, Z=2, μ=0.31 mm-1, R=0.036, wR=0.099, S=0.83, F000=296.?(E)- Ethyl 4-chloro-3-[2-(2-fluorophenyl)-hydrazono]butanoate? compound adoptsketo-hydrazo tautomeric form. The whole molecule is roughly planar. Bond distancesand angles are in consistent with the literature. Intra- [N-H..O and N-H…F] andintermolecular C-H…O hydrogen bonding were observed.Crystallographic data for (C13H15ClN2O4) : Triclinic, P -1, a=8.605(5)Å,α=107.615(5)°, β=103.543(5)°, γ=94.952(5)°,b=8.981(5)Å, c=9.974(5)Å,V=703.9(7)Å3, Z=2, μ=0.29 mm-1, R=0.040, wR=0.117, S=1.03, F000=312.?(Z)- Ethyl 4-chloro-2-[2-(2-methoxyphenyl)hydrazono]-3-oxobutanoate?compound adopts keto-hydrazo tautomeric form. Bond distances and angles are inconsistent with the literature. The crystal structure is stabilized by two intramolecularN-H…O and intermolecular C-H…O hydrogen bonding interactions.Crystallographic data for (C12H12Cl2N2O3) : Triclinic, P -1, a=4.466(5)Å,α=95.000(5)°, β=94.336(5)°, γ=102.054(5)°,b=9.248(5)Å, c=17.078(5)Å,V=648.0(9)Å3, Z=2, μ=0.48 mm-1, R=0.046, wR=0.128, S=0.91, F000=312.?(Z)- Ethyl 4-chloro-2-[2-(2-chlorophenyl)hydrazono]-3-oxobutanoate? compoundadopts keto-hydrazo tautomeric form. The whole molecule is roughly planar, thedihedral angle between the benzene ring and the aliphatic chain is 4.7(2)°. The crystalpacking is stabilized by intra N-H…O and intermolecular C-H…O hydrogen bondinginteractions.Crystallographic data for (C13H15ClN2O3) : Monoclinic, P 21/c, a=4.7495(3)Å,V=1388.33(18)Å3,β=93.584(6)°,b=14.4685(11)Å, c=20.2429(16)Å, Z=4,μ=0.28 mm-1, R=0.055, wR=0.158, S=1.04, F000=592.?(Z)-Ethyl 4-chloro-3-oxo-2-(2-o-tolylhydrazono)butanoate? compound adoptsketo-hydrazo tautomeric form. The whole molecule is roughly planar. The configurationaround the N-N bond is trans. The crystal packing is stabilized by intra N-H…Obonding.Crystallographic data for (C14H17ClN2O3) : Triklinik, P -1, a=7.0423(7)Å,α=93.707(8)°, β=100.515(8)°, γ=103.75(8)°,b=9.3029(9)Å, c=11.8285(11)Å,V=735.3(3)Å3, Z=2, μ=0.27 mm-1, R=0.044, wR=0.126, S=1.04, F000=312.?(E)- Ethyl 4-chloro-2-[2-(2,6-dimethyllphenyl)hidrazono]-3-oxsobutanoate?compound adopts keto-hydrazo tautomeric form. The whole molecule is roughly planar.The configuration around the N-N bond is trans. The crystal packing is stabilized byintra N-H…O bonding.