Yumurta tavukçuluğunda farklı üretim sistemlerinin yumurta kalitesi üzerine etkileri
The effects of different product systems on the egg quality in hen production
- Tez No: 185819
- Danışmanlar: DOÇ.DR. KUDRET SAYLAM
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Yumurta tavuğu üretimi, üretim sistemleri, yumurta kalitesi, bakteri, ağır metal, Laying hen production, production systems, egg quality, bacteria, heavy metal
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
YUMURTA TAVUKÇULUĞUNDA FARKLI ÜRETİM SİSTEMLERİNİNYUMURTA KALİTESİ ÜZERİNE ETKİLERİÖZETBu araştırma; ticari ve geleneksel sistemlerde yetiştirilen tavuklardanelde edilen yumurtalarda kalite özellikleri, bakteri ve ağır metal kalıntı miktarlarıyönünden farklılıkları ortaya koymak amacıyla yapılmıştır.Yumurta kalite özelliklerinden yumurta ağırlığı, yumurta kabuk yüzeyalanı, özgül ağırlık, şekil indeksi, kabuk ağırlığı, kabuk kalınlığı, ak ağırlığı, akoranı ve kan lekeli yumurta oranı ticari işletmelerde daha yüksek bulunmuştur(P0.05).Renk tayin cihazına (Chromo Meter) göre yumurta sarı rengini gösteren Huntera ve Hunter b değerleri geleneksel işletmelerde ticari işletmelerden daha yüksekbulunmuştur (P0.05). Ayrıca Kavak bölgesindekiticari işletmeden alınan yumurtalar ile Tekkeköy bölgesinde gelenekselişletmelerden alınan yumurtalar arasında da ağır metal kirliliği yönünden önemlibir fark çıkmamıştır (P>0.05).Bölgedeki geniş arazileri de kullanarak geleneksel işletmeler serbestsistemlere uyarlanarak, daha sağlıklı ve ekonomik yumurta üretimiyapılabileceği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
THE EFFECTS OF DIFFERENT PRODUCT SYSTEMS ON THE EGGQUALITY IN HEN PRODUCTIONABSTRACTThis study was carried out to determine differences quality traits, bacteriaand heavy metal residues in eggs which is production in commercial andtraditional systems.Egg weight, shell surface area, specific gravity, shape index, shellweight, shell thickness, albumen weight, albumen ratio, the ratio of eggs havingblood spot from egg quality traits were found higher in commercial layer(P0.05). According toChromo meter (Colour determinate machine) Hunter a and Hunter b whichdetermines egg yolk colour are higher in traditional systems than commercialsystems (P0.05).It was found out that traditional production systems can be adapted tofree range systems by using the advantage of having large areas and healthiereggs can be produced in these traditional layers.