Hassas ekim makineleriyle şeker pancarı ekiminde sıra üzeri dağılım düzgünlüğünün tarla koşullarında belirlenmesi
The determination of longitudial seed distribution in sugarbeet precision drills on field conditions
  1. Tez No: 185838
  2. Yazar: AKIN DÜŞMEZKALENDER
  3. Danışmanlar: PROF.DR. MUSA AYIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Mekanik ve Pnömatik Hassas Ekim Makinası, Sıra Üzeri DağılımDüzgünlüğü, Genetik Monogerm Şeker Pancar Tohumu, Mechanical and Pneumatic Spacing Drils, Distribution Regularity, GeneticMonogerm Sugar Beet Seed
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarım Makineleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 45
Özet
ÖZETYüksek Lisans TeziHASSAS EKİM MAKİNALARIYLA ŞEKER PANCARI EKİMİNDE SIRA ÜZERİDAĞILIM DÜZGÜNLÜĞÜNÜN TARLA KOŞULLARINDA BELİRLENMESİAkın DÜŞMEZKALENDERAnkara ÜniversitesiFen Bilimleri EnstitüsüTarım Makinaları Anabilim DalıDanışman: Prof. Dr. Musa AYIKHassas ekim makinaları ile yapılan ekimde, sıra üzeri mesafe, genellikle istenilen değerlereayarlanabildiğinden, bitkilere ideale yakın büyüklükte yetişme alanı sağlanabilmektedir. Buçalışmada, mekanik ve pnömatik hassas ekim makinalarının tarla koşullarında, şeker pancarıtohumu ekiminde, sıra üzeri dağılım düzgünlüğüne etkisi araştırılmıştır.Denemelerde mekanik hassas ekim makinası ve iki farklı pnömatik hassas ekim makinasıkullanılmıştır. Hassas ekim makinalarının % çift dolma ve boş geçme değerleri tespitedilmiştir. Yüksek olması istenen (0,5-1,5)Z değeri % 70,5 olarak mekanik hassas ekimmakinasında, en düşük (0,5-1,5)Z değeri de % 54,4 olarak pnömatik II hassas ekimmakinasında tespit edilmiştir.Bu değerlendirmelerin ışığında; Şeker pancarı tohumu ekiminde sıra üzeri dağılımdüzgünlüğü yönünden mekanik hassas ekim makinası ile birlikte pnömatik hassas ekimmakinalarının da kullanılabileceği söylenebilir.2006, 40 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMasters ThesisTHE DETERMINATION OF LONGITUDIAL SEED DISTRIBUTION IN SUGARBEETPRECISION DRILLS ON FIELD CONDITIONSAkın DÜŞMEZKALENDERAnkara UniversityGraduate School of Natural and Applied SciencesDepartment of Agricultural MachinerySupervisor: Prof. Dr. Musa AYIKAs the spacing length can be adjusted sensitively with precision drills, the growingcircumstance of plants can be provided close to ideal. The eveness of distribution in the rowsis also important for method of harvest. In this study in sugar beet growing, effect ofmechanic and pneumatic precision drills to spacing distribution regularity were investigatedon field conditions.In the tests mechanic and 2 different pneumatic precision drills have been used. Percentage ofdouble seeds and failure to depost the seeds values have been determined of precision drills.Expected to be higher (0,5-1,5)Z value were obtained as 70,5 % at mechanic precision drilland minimum (0,5-1,5)Z value were obtained as 54,4 % at pneumatic II precision drill.Consequently, it?s determined mechanical and pneumatic precision drills for spacingdistribution regularity in sugar beet growing.2006, 40 pages