Anilin ve poliakrilonitril kullanarak kimyasal polimerizasyon yöntemi ile iletken kompozit lif hazırlanması
The preparation of conductive composite fiber using aniline and poly(acrylonitrile) by chemical polymerization
- Tez No: 185839
- Danışmanlar: DOÇ.DR. MERAL ŞAHİN KARAKIŞLA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: İletken lif, kimyasal polimerizasyon, polianilin, poli(akrilonitril) lif, Conducting fiber, Chemical Polymerization, Polyaniline, Poly(acrylonitrile)fiber
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
ÖZETYüksek Lisans TeziANİLİN VE POLİAKRİLONİTRİL KULLANARAKKİMYASAL POLİMERİZASYON YÖNTEMİ İLE İLETKENKOMPOZİT LİF HAZIRLANMASINevin TOPTAŞAnkara ÜniversitesiFen Bilimleri EnstitüsüKimya Anabilim DalıDanışman: Doç. Dr. Meral ŞAHİN KARAKIŞLABu çalışmada, poli(akrilonitril) lif üzerinde anilinin potasyum bikromat kullanarak kimyasalpolimerizasyonu ile iletken lif sentezlendi. Sentezlenen PAN/PAn kompozit lifinin içerdiğipolianilin miktarı ve kompozit liflerin yüzey direnci üzerine çözücü türü, sıcaklık,polimerizasyon zamanı, şişirme süresi, monomer, yükseltgen ve asit derişimi gibipolimerizasyon koşullarının etkisi araştırıldı.En düşük yüzey direnci PAN lifin yapısına en fazla polianilinin girdiği; çözücü türü: suluortam, [An]: 0.27 M, [HCl]: 2.7 M ve [K2Cr2O7]:0.045 M koşullarında bulundu. Kimyasalpolimerizasyon için en uygun sıcaklığın 40 ºC zamanın ise 3 saat olduğu belirlendi. Sıcaklığın40 ºC'den 60 ºC'ye kadar arttırılması veya 40 ºC'den 20 ºC'ye kadar düşürülmesi ilePAN/PAn liflerin verim ve iletkenliğinin azaldığı gözlendi.Hazırlanan kompozit liflerin içerdikleri polianilin miktarı gravimetrik yolla belirlendi,PAN/PAn kompozit liflerin karakterizasyonu yoğunluk ve yüzey dirençleri ölçümü, FTIRspektroskopisi, TGA ve SEM teknikleri ile yapıldı.2006, 97 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMaster ThesisTHE PREPARATION OF CONDUCTIVE COMPOSITE FIBER USING ANILINEAND POLY(ACRYLONITRILE) BY CHEMICAL POLYMERIZATIONNevin TOPTAŞAnkara UniversityGraduate School of Natural and Applied SciencesDepartment of ChemistrySupervisor: Assoc. Prof. Dr. Meral ŞAHİN KARAKIŞLAIn this study, the chemical polymerization of aniline was carried out using potassiumdichromate oxidant upon poly(acrylonitrile) fiber. The change of the yield and conductivity ofPAN/PAn synthesized was investigated with parameters such as species of solvent, the ratioof solvent/water, temperature, polymerization time, the concentrations of monomer,potassium dichromate and acids.The optimum conditions for the highest amount of polyaniline impregnated into PAN fiberand conductivity of PAN/PAn were found as; [An] : 0.27 M, [HCl] : 2.7 M, [K2Cr2O7]:0.045M , polymerization time: 3 hours. The optimum temperature was 40 ºC for the chemicalreaction. It was observed that the yield of PAN/PAn decreased with temperature increase inthe range of 40ºC- 60ºC and 20ºC- 40ºC. The polymerization of aniline uponpoly(acrylonitrile) fiber resulted in the increase in fiber diameters and decrease in density.The properties of the PAN/PAn such as density and diameter were examined and theconducting fiber was characterised by the use of thermogravimetric analysis, scanningelectron microscopy and infrared spectroscopy.2006, 97 pages