CLIC LHC'ye dayalı gama proton çarpıştırıcısının incelenmesi
The Investigation of gamma proton collider based on CLIC LHC
  1. Tez No: 185907
  2. Yazar: HÜSNÜ AKSAKAL
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ABBAS KENAN ÇİFTÇİ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Dönüşüm bölgesi, Compton geri saçılması, Işınlık, tesir kesiti, ağır kuark üretimi, Conversion point, Compton backscattering, Luminosity, Cross section, heavy quark production
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 133
Özet
ÖZETDoktora TeziCLIC-LHC'YE DAYALI GAMA PROTON ÇARPIŞTIRICISININİNCELENMESİHüsnü AksakalAnkara ÜniversitesiFen Bilimleri EnstitüsüFizik Anabilim DalıDanışman: Prof. Dr. A. Kenan ÇiftçiBu çalışmada, gama proton çarpıştırıcısı incelenmiştir. Bu çarpıştırıcı için gerekli yüksekenerjili gama demeti Compact Lineer Çarpıştırıcısında (CLIC) hızlandırılacak elektrondemetinden lazer fotonlarının Compton geri saçılmasıyla ve hızlandırılan proton demeti iseBüyük Hadron Çarpıştırıcısından (LHC) elde edilecektir. Elektron gamma dönüşüm veriminiyüksek tutmak için gerekli lazer parametreleri hem QCD araştırmaları ( sγp ≈ 1.32 TeV)sγp ≈ 2.4, 3.4, 5.895 TeV) belirlenmiş ve ayrıca serbesthem de Enerji Frontier için (elektron lazerinin kullanılması durumunda salındırıcı parametreleri belirlenmiştir. Ayrıca γpçarpıştırıcısının ışınlık denklemi türetilerek tüm CLIC seçenekleri için hesaplanmıştır. Ayrıcaγp çarpıştırıcısında üretilecek ağır kuarkların tesir kesitleri belirlenmiştir.2007, 133 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACTPh. D. ThesisTHE INVESTIGATION OF GAMMA PROTON COLLIDERBASED ON CLIC-LHCHüsnü AKSAKALAnkara UniversityGraduate School of Natural and Applied SciencesDepartment of PhysicsSupervisor: Prof. Dr. A. Kenan ÇİFTÇİIn this study, gamma proton collider has been investigated. High energy gamma beamobtained by Compton backscattering of laser photons from high energy electron beamaccelerated for Compact Linear Collider (CLIC) will be collided with proton beamaccelerated for Large Hadron Collider (LHC). In order to get maximum efficiency of electrongamma conversion, required laser beam parameters for both QCD Explorer ( sγp ≈ 1.32TeV) and Energy Frontier ( sγp ≈ 2.4, 3.4, 5.895 TeV) have been investigated. In additionusing Free Electron laser, undulator parameters have been determined for the case of FreeElectron Laser usage. Furthermore γp collider luminosity equation has been derived andcalculated for all CLIC options. Furthermore, cross section of produced heavy quarks at γpcollider has been determinated.2007, 133 pages