Salkım güvesi (Lobesia botrana Den.-Schiff) ile mücadelede bacillus preparatları ve trichogramma türlerinin kullanım olanakları
The usage possibility of bacillus preparation and trichogramma species in the control of european grape berry moth (Lobesia botrana Den.-Schiff)
- Tez No: 185924
- Danışmanlar: PROF.DR. ALİ ÖZPINAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: L. botrana, Trichogramma, Bacillus thuringiensis, Bağ, ÇanakkaleI, L. botrana, Trichogramma, Bacillus thuringiensis, Vine, CanakkaleII
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 56
Özet
ÖZSalkım güvesi (Lobesia botrana Den.-Schiff) ile mücadelede Bacilluspreparatları ve Trichogramma türlerinin kullanım olanaklarını belirlemek için yürütülenbu araştırma, 2004 ve 2005 yıllarında Bozcaada İlçesi ve İntepe Beldesi bağlarındagerçekleştirilmiştir.Ergin populasyon gelişiminin belirlenmesi amacıyla, 2004 ve 2005 yıllarındaÇanakkale Merkez İlçeye bağlı İntepe Beldesinde ve Bozcaada İlçesi bağ alanlarındacinsel çekici feromon tuzakları ile örnekleme yapılmıştır.Ergin öncesi dönemlerin populasyon yoğunluğunun belirlenebilmesi amacıyla,Çanakkale Merkez İlçe'ye bağlı İntepe Beldesi ve Bozcaada İlçesi'ndeki örneklemebağlarında 30'ar salkım gözle inceleme yöntemi kullanılarak kontrol edilmiştir.Bu araştırmanın sonucunda, L. botrana'nın populasyon yoğunluğu yıllaritibarıyla faklı bulunmakla beraber doğal koşullarda üç tepe noktası oluşturdukları veyılda üç dölün meydana geldiği tespit edilmiştir. Salkım güvesi ile mücadelede, Bacillusthuringiensis uygulamasının İnsektisit uygulaması ile elde edilen sonuca yakın bir etkigösterirken, Trichogramma evanescens uygulamasının Çanakkale ili bağlarında başarıile kullanılabileceği belirlenmiştir
Özet (Çeviri)
ABSTRACTThis study carried out to determine the possibility of Bacillus preparation andTrichogramma species against grape moth (Lobesia botrana Den.Schiff) in 2004 and2005 years at Bozcaada and İntepe vineyards.To determine the adult population pheromone traps was used in İntepe City ofCentral County and Bozcaada County in 2004 and 2005.To determine pre adult stages population density 30 each bunch examine witheyes in İntepe and Bozcaada sample vine yards.Although the population density of L. botrana is different year to year, It hasthree pick point in natural condition and has 3 generations each year. It was found outthat the result of Bacillus thuringiensis apply closed to the apply of insecticides. It wasdetermined that Bacillus thuringiensis and Trichogramma evanescens could be usedagainst L. botrana.