Üniversite yerleşkeleri fiziksel gelişim planlaması ve tasarımı: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Terzioğlu Yerleşkesi örneği
Physical development planning and designing of university campuses: Case of Çanakkale Onsekiz Mart University Terzioğlu Campus
  1. Tez No: 185925
  2. Yazar: ZERRİN YILDIZOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. ABDULLAH KELKİT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, fiziksel planlama, tasarım, yerleşkev, Campus, Çanakkale Onsekiz Mart University, design, physical planningiv
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 175
Özet
ÜNİVERSİTE YERLEŞKELERİ FİZİKSEL GELİŞİM PLANLAMASI VETASARIMI: ÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERSİTESİ TERZİOĞLUYERLEŞKESİ ÖRNEĞİÖZETÜniversite yerleşkeleri bir toplumun geleceğinin hazırladığı, karşılıklı bilgialışverişi ve çeşitli sosyal aktivitelerin yapıldığı mekanlardır. Bu anlamda birüniversite planlaması, ülke düzeyinde çok önemli sosyo-kültürel, ekonomik vepolitik bir olaydır. Ülkenin kalkınmasında ve geleceğinde söz konusu olan önemlirolleri giderek artmaktadır.Bu araştırma ile üniversite kavramı ve işlevleri, üniversitenin tarihselgelişimi, üniversite-kent ilişkileri, üniversite yerleşke kavramı, üniversiteyerleşkeleri alan kullanımları, üniversite yerleşkelerinin fiziksel planlama ve tasarımsüreci, yeni yerleşkelerin kurulması, yerleşke planlama yöntemi, ekoloji öncelikliyerleşke tasarımı, yerleşke yerleşim modelleri, üniversite yerleşkelerinde büyüme vegelişme, yerleşke fiziksel planlama ve tasarımında bazı planlama ve tasarım ilkeleriile Dünyadan ve Türkiye'den üniversite yerleşke örnekleri incelenmiştir.Araştırmada Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Terzioğlu Yerleşkesininplanlamasında ve tasarımında etkili olan genel özellikleri ve yerleşke alankullanımları analiz edilmiştir. Ayrıca, yerleşkenin kuruluşundan günümüze kadargeçen süreç irdelenmiş, yapılan anket sonuçlarından elde edilen veriler de dikkatealınarak yerleşkeye yönelik fiziksel planlama ve tasarım önerileri verilmiştir.
Özet (Çeviri)
PHYSICAL DEVELOPMENT PLANNING AND DESIGNING OFUNIVERSITY CAMPUSES: CASE OF ÇANAKKALE ONSEKIZ MARTUNIVERSITY TERZIOGLU CAMPUSABSTRACTUniversity campuses are the places where the planning of the future of asociety, exchange of knowledge and social activities take place. In this regard, theplanning of a university is a crucial socio-cultural, economical and political fact onnational level. The roles of university campuses on the development and the future ofa country are increased.This study aimed at investigating functions and the term of university,historical improving of university, the relations between university and city, the termof university campus, usages of places in university campuses, period of physicalplanning and design of university campuses, foundation of new campuses, method ofcampus planning, ecological precedence of campus design, models of campussettlement, growing and improving at university campuses, some planning anddesign criteria on campus physical planning and design, and university campusexamples from World and Turkey.In this study, the analysis of general features affecting the planning anddesigning of the Çanakkale Onsekiz Mart University Terzioğlu Campus and the usesof areas in the campus was made. In addition, the progress from the foundation of theuniversity up to date was investigated. Suggestions on physical planning and designrelated to the campus were put forward based on the date from the questionnaire.