Kazdağı Milli Parkı'ın sınırlarının belirlenmesi üzerine bir araştırma
A research on the determination of the boundries of the mounth ida (Kazdağı) National Park
  1. Tez No: 185926
  2. Yazar: ZUHAL ÖLMEZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TANAY BİRİŞÇİ YILDIRIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Kazdağı, Kazdağı Milli Parkı, Koruma Alanlarıvi, Ida Mountain (Kazdagi), Ida (Kazdagi) National Park, Conserved Areasv
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
KAZDAĞI MİLLİ PARKININ SINIRLARININ BELİRLENMESİ ÜZERİNEBİR ARAŞTIRMAÖZETDoğa korumanın en önemli unsurlarından biri olan milli parklar çoğu zaman,sanayi, turizm ve rekreasyonel baskıların tehdidi altında kalmaktadır. Kazdağıkütlesinin Balıkesir ili sınırları içerisindeki kalan güney bakısında 21.453 ha alan1993 yılında ?Milli Park? olarak ilan edilmiştir. Kazdağı'nın kuzey yamaçları jeoloji,jeomorfoloji, arkeoloji, mitoloji, kültürel, fauna ve flora açısından güneyyamaçlarında yer alan Kazdağı Milli Parkı bütünlüğü içinde yer almasına karşın aynıkoruma duyarlılığı içinde değerlendirilmemiş ve Kazdağı Milli Parkı sınırları dışındakalmıştır.Biyolojik çeşitliliğin ve ekosistemin korunması, bütünleşmiş koruma vegeliştirme projeleri ile yönetilen koruma alanları ile olasıdır. Kazdağı'nın bir bütünolarak korunması ve doğa bilincinin sürdürülebilirliğinin sağlanması için Milli Parksınırları tüm dağ kitlesini kapsayacak şekilde genişletilmelidir.
Özet (Çeviri)
A RESEARCH ON THE DETERMİNATION OF THE BOUNDRİES OF THEMOUNTH IDA (KAZDAĞI) NATIONAL PARKABSTRACTNational Parks that are the most important of nature conservation are mainlyunder the pressure of industry, tourism and recreation. The 21.453 hectare area at thesouth side of the Ida Mountain (Kazdagi) that remains inside the borders of theBalikesir Province, has been declared as a“National Park”in the year 1993.Although the north hillsides of the Ida Mountain is among the integrity of the IdaNational Park, which is located at the south hillside, in the point of view of geology,geomorphology, archeology, mythology, culture, fauna and flora, it has not beenevaluated with the same conservation sensitivity and remained outside the NationalPark borders.The conservation of the biodiversity and ecosystem is possible with theconservation areas managed with integrated conservation and development projects.for the conservation of the Ida Mountain as a whole and to ensure the sustainabilityof nature consciousness, the National Park borders should be extended as tocomprehense the whole mountain.