Çanakkale yöresi arazi örtüsünün farklı sayısal veri karma yöntemleriyle belirginleştirilmesi ve bu yöntemlerin karşılaştırılması
Different data fusion methods and their comparison through the land cover, land use analyses in Çanakkale province by satellite images
  1. Tez No: 185929
  2. Yazar: BORA UĞURLU
  3. Danışmanlar: PROF.DR. HÜLYA YILDIRIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: Remote Sensing, Satellite Images, Data Fusion, Image Processing
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 135
Özet
Yeryüzü kaynaklarını yönetmek sürdürülebilir kalkınma açısından oldukçaönemlidir. Kaynakların etkli bir şekilde yönetebilmek için, önlemler ile doğru kararlarınverilmesi, faydalı çözümlerin üretilmesi için gereklidir. Bu da ancak farklı uydugörüntüleri ile yerine getirilebilir. Görüntüler farklı mekansal, tayfsal, radyometrik vezamansal çözümlemeye sahiptir. Bu, böyle bir bilginin yoğun bir şekilde kullanımınıgerektirir. Belirli bir bölge ve problem üzerinde çalışırken, doğru çözümleme türlerinesahip olan uydu görüntüleri gerekmektedir. Görüntü karma, farklı uydu görüntülerinintamamlayıcı ve yararlı bilgilerini tek bir görüntüde bir araya getirir. Karılmış görüntü,daha çok özelliğin görülmesi için orjinal görüntüden daha iyi çözümlemeye sahiptir.Bu çalışmada, farklı yöntemleri kullanarak çeşitli mekansal ve tayfsalçözünürlükteki farklı sayısal görüntülerden Çanakkale Bölgesi'nin arazi örtüsünün farklıözelliklerini vurgulamak için yeni görüntüler oluşturulması gerçekleştirilmiştir.Bunun için bazı iyi bilinen görüntü karma yaklaşımları Çanakkale'deki aynıbölgeye ait uydu görüntüsü ve hava fotoğrafına uygulanmıştır. Karılan görüntülerdeğerlendirilip görsel ve istatistiksel olarak karşılaştırılmıştır.Anahtar sözcükler : Uzaktan Algılama, Uydu Görüntüleri, Veri Karma, Görüntüİşleme.
Özet (Çeviri)
Managing the earth resources is very important for sustainable devolopment. Tomanage the resources efficiently, making the right decisions, with the precautions, toproduce benefical solutions are requiered. This is mostly carried out with differentsatellite images. Images have different spatial, spectral, radiometric and temporalresolutions. This requires intensive use of such data. While working on a specific areaand problem, satellite images having proper resolution are needed. Image fusioncombines the different satellite images bringing the complementary and usefulinformation into one single composite image. The fused image will have betterresolution to see more features than the original images.In this work, creating new images to emphasize the various properties of landcover of Canakkale Province from different digital images with various spatial andspectral resolution, by using different methods has been employed. To achieve the goalof assumption of different data fusion methods, some well-known image fusionapproaches are applied to a satellite image and aerial photo, pair of the same region inCanakkale. Fused images by different methods are assessed and compared visually andstatistically.