Türkiye'nin esmer ve siyah alaca sığırlarında süt verimi, ilk buzağılama yaşı ve servis periyodu
Milk yield, age at first calving and service period in brown swiss and holstein friesian cattle in Turkey
  1. Tez No: 185930
  2. Yazar: HALİL ÖZKÖK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FEYZİ UĞUR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Zooloji, Zoology
  6. Anahtar Kelimeler: Siyah Alaca, Esmer, Süt verimi, İlk Buzağılama Yaşı, Servis Periyodu, Holstein-Friesian, Brown-Swiss, Milk Yield, Age at First Calving, Service Period
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 48
Özet
Bu araştırmada, Türkiye' de 15 işletmede yetiştirilen Siyah Alaca ve Esmer ırkıineklere ait süt ve döl verimi kayıtları değerlendirilmiştir. Siyah Alaca ve Esmer ırkındanineklere ait, gerçek süt verimi, 305 günlük süt verimi ve laktasyon süresine ait en küçükkareler ortalamaları ve ortalamanın standart hataları sırasıyla, 7160.6±33.0 ve 6548.9±47.9kg, 6729.2 ve 6249.4±48.3, 330.3±1.5 ve 337.5±2.2 gün olarak tespit edilmiştir. Siyah Alacave Esmer ırkı ineklere ait ilk buzağılama yaşı ve servis periyodu ait en küçük karelerortalamaları ve ortalamanın standart hataları sırasıyla, 845.8±6.6 ve 908.3±8.6 gün, 125.6±3.3ve 127.5±4.1 gün olarak saptanmıştır. Sürü, ırk, buzağılama yılı, mevsimi ve laktasyonsırasının gerçek süt verimi ve 305 günlük süt verimi üzerine olan etkisi istatistiksel olarakönemli bulunmuştur (P= 0.00). Bununla birlikte, ırkın laktasyon süresi üzerine olan etkisiönemsizdir (P= 0.10). Ayrıca, servis periyodunun gerçek süt verimi, 305 günlük süt verimi velaktasyon süresine olan etkisi de önemlidir (P= 0.00). Servis periyodu*ırk interaksiyonungerçek süt verimi (P= 0.85), laktasyon süresi (P= 0.10) ve 305 günlük süt verimine (P= 0.30)olan etkisi önemsiz bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
In this research, milk and reproductive yield records of Holstein - Friesian and Brown- Swiss cows of 15 breeding herds in Turkey were evaluated. Least squares means withstandard errors for actual milk yield, 305-day milk yield, lactation length of Holstein Friesianand Brown Swiss cows were, 7160.6±33.0 and 6548.9±47.9 kg, 6729.2 and 6249.4±48.3,330.3±1.5 and 337.5±2.2 day, respectively. Least squares means with standard errors for ageat first calving and days open of Holstein Friesian and Brown Swiss cows were, 845.8±6.6and 908.3±8.6 day, 125.6±3.3 and 127.5±4.1 day, respectively. It was found that herd, parity,breed, calving year and season had a significant effect on actual milk yield (P= 0.00) and 305-day milk yield (P= 0.00). However, the effect of breed on lactation length was insignificant(P= 0.10). The effect of days open on actual milk yield, 305- day milk yield and lactationlength was also found significant (P= 0.00). The effect of days open*breed on actual milkyield (P= 0.85), 305-day milk yield (P= 0.30) and lactation length (P= 0.10) was insignificant.