Tursiops truncatus ve delphinus delphis türlerinin karşılaştırmalı olarak osteolojik incelenmesi
A comparative osteologycal investigation of tursiops truncatus and delphinus delphis
  1. Tez No: 185945
  2. Yazar: MEHMET TÜRKAKIN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. CEMAL VAROL TOK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Zooloji, Zoology
  6. Anahtar Kelimeler: Tursiops truncatus, Delphinus delphis, Delphinidae, Osteolojivi, Tursiops truncatus, Delphinus delphis, Delphinidae, Osteologyvii
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 44
Özet
TURSIOPS TRUNCATUS ve DELPHINUS DELPHIS TÜRLERİNİNKARŞILAŞTIRMALI OLARAK OSTEOLOJİK İNCELENMESİÖZETBu tez çalışmasında Çanakkale Boğazı kıyılarında karaya vurmuş Delphinidaefamilyasından Tursiops truncatus ve Delphinus delphis türlerine ait iki örneğinosteolojik özellikleri araştırılmıştır. Veriler; 38 kranial ölçüm, 17 vertebral özellik,alt ve üst çenenin her iki tarafından alınmış 4 farklı diş sayımından oluşmuştur.Kafatasına ait ölçümlerin kondilobasal uzunluğa oranları, diş ve omurların toplamsayı ve dağılımları ile bazı postkranial ve kranial karakterler açısından iki türarasında osteolojik farklar karşılaştırmalı olarak incelenmiştir.Verilerin değerlendirilmesi sonucunda; Delphinus delphis türünün Tursiopstruncatus türüne göre küçük yapıda olmasına karşın, omur ve diş sayılarının fazlasayıda olduğu tespit edilmiştir. Her iki örneğin omurlarının yapı ve dağılımlarındabüyük farklılıklar gözlenmiştir. Ayrıca en önemli osteolojik farklardan biri de,Delphinus delphis örneğinden alınan rostruma ait genişliklerin kondilobasaluzunluğa oranının, Tursiops truncatus'a göre daha düşük değerde olduğununbulunmasıdır.
Özet (Çeviri)
A COMPARATIVE OSTEOLOGYCAL INVESTIGATION OFTURSIOPS TRUNCATUS AND DELPHINUS DELPHISABSTRACTIn this study, osteologycal feauters Tursiops truncatus and Delphinus delphiswithin family Delphinidae that stranded in the Canakkale coast were examined.Dataset compared 37 cranial measurement, 17 vertebral features, and 4 tooth countthat taken from two side of lower and upper rostrum. According to cranialcharacters? ratio to condylobasal lenght, total number and distribution of vertebra andtooth, and some postcranial and cranial characters; osteologycal difference betweentwo species were examined as comparative.In result of analized dataset although Delphinus delphis smaller than Tursiopstruncatus tooth and vertebra of it more than Tursiops truncatus. shape anddistribution of vertebras of specimens different each other. Furthermore; its one ofmost important osteologycal difference between that rostrum width/condylobasallenght ratio that took Delphinus delphis less than ratio of Tursiops truncatus.