Mamasın baraj Gölü (Aksaray)'nün bentik faunası ve mevsimsel değişim
Zoobenthic fauna and seasonal changes of Mamasin dam Lake
- Tez No: 185965
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET ALTINDAĞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Zoobentik, Chironomid, Oligoket, Mollusk, Su kalitesi, MamasınBaraj Gölü, Aksaray.i, Zoobenthic, Chironomid, Oligoket, Mollusk, Water quality, Dam LakeMamasın, Aksarayii
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 61
Özet
ÖZETYüksek Lisans TeziMAMASIN BARAJ GÖLÜ (AKSARAY)'NÜNZOOBENTİK FAUNASI VE MEVSİMSEL DEĞİŞİMİEbru ERSANAnkara ÜniversitesiFen Bilimleri EnstitüsüBiyoloji Anabilim DalıDanışman: Doç. Dr. Ahmet ALTINDAĞMamasın Baraj Gölü'nde nisan 2002-mart 2003 tarihleri arasında yapılan buçalışmada, gölde seçilen dört istasyondan örnekler alınmış; zoobentik faunası vemevsimsel değişimi tespit edilerek gölün bazı fiziksel ve kimyasal analizleri deyapılmıştır. Göldeki zoobentik organizmaların metrekareye düşen birey sayılarınabakarak % 86,23'ünü Chironomid, % 7,3'ünü Oligochaete, % 6,47'sini Mollusktürlerinin oluşturduğu belirlenmiştir. Chironomid larvalarından 4 tür, Oligoketgrubundan 8 tür, Mollusk grubundan ise 5 tür belirlenmiştir.Tespit edilen bu türlerMamasın Baraj Gölü için yeni kayıttır.Gölde bentik fauna sonbaharda maksimum,yazınminimum değerde belirlenmiştir.Gölde belirlenen dört istasyonun bazı su kalitaparametreleri saptanmıştır.Tüm bu veriler ve önceki çalışmalar değerlendirilerekMamasın Baraj Gölü'nün su kalitesinin artan kirlilikten dolayı bozulduğu ve indikatörtürlerin saptanması sonucu gölün ötrofik seviyeye doğru ilerlediği görülmüştür.2006, 51 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMaster ThesisZOOBENTHIC FAUNA AND SEASONAL CHANGES OFMAMASIN DAM LAKEEbru ERSANAnkara UniversityGraduate School of Natural and Appliced SciencesDepartment of BiologySupervisor: Assoc. Prof. Dr. Ahmet ALTINDAĞIn this study, water samples were collected from four stations selected in thelake; the zoobenthic fauna and seasonal changes with same physical and chemicalproperties of Mamasın (Aksaray) Dam Lake were investigated between April 2002 andMarch 2003. It was detemined that zoobenthic organisms are composed of 86,23 %Chironomid, 7,3 % Oligoket and 6,47 % Mollusk. Chironomid, Oligoket and Molluskwere represented by 4,8 and 5 species respectively. Those species which have beendetected are new records for Mamasin dam lake. The zooobenthic organisms of thelake were determined maximum in autumn and minumum in spring season. Some waterquality parameters of the four stations picked up in the lake has been detected. Byevaluation of those datas acquired from stations and the previous studies, twoconclusions has derived first: the water quality of of Mamasin dam lake has beendecayed beacuse of the increase of pollution and second progress to the eutrophic levelof lake.2006, 51 pages