İlahi dinlerin hedeflediği ideal insan
Ideal human in divine religions
- Tez No: 186007
- Danışmanlar: DOÇ.DR. İSKENDER OYMAK, PROF.DR. H. MEHMET SOYSALDI, Y.DOÇ.DR. SAMİ KILIÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: İdeal insan, Yahudilik, Hıristiyanlık, İslamiyet, Ideal human, Judaism, Christianity, Islam
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fırat Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Dinler Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 131
Özet
İnsan, maddi ve manevi yönüyle en güzel şekilde yaratılmıştır. Birbirine zıt pekçok eğilimleri olan insan, İlahi vahiyle desteklenmek suretiyle her zaman iyiliğeyönlendirilmiştir. Bu yardımlar vasıtasıyla ondan, hatalarını fark edip davranışlarınıdüzeltmesi ve ilahi mesajlarda belirtilen ölçülerde ideal bir insan olması istenmiştir. Buçalışmamızda; Tevrat, İncil ve Kur'an-ı Kerim açısından ideal insanla ilgili tespitleryapmaya ve ideal insanın, ilahi dinler noktasında ortak yönlerini ortaya koymayaçalıştık.
Özet (Çeviri)
Mankind is created in perfect manner both physically and spiritually. Havingalot of tendencies opposing eachother, mankind is always guided towards the goodnessby the support of the Creator in the form of divine apocalypse. Through these supportshuman-being is expected to realize his mistakes and become the ideal person that isdescribed in divine messages. The aim of this study is to analyze the ideal person interms of Tora (Old Testament), Bible, and Qur?an and to point out the charateristics ofthe ideal person that are common to all three divine religions.