Tefsir kaynaklarında tevhid
Tawhid in resources of Tafseer
- Tez No: 459599
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MESUT KAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Kur'ân, Tevhid, Tefsir, The Holy Quran, Tawhid Tafseer
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Şırnak Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tefsir Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 165
Özet
Tevhid konusu insanlık tarihi boyunca bütün semavi dinler ve peygamberleri tarafından üzerinde önemle ve ısrarla durulmuş, bütün semavi kitapların asıl gayesi ve peygamberlerin çağlar boyunca vermiş oldukları mücadelenin temelinde tevhid olmuştur. Yani insanların tek ve gerçek olan biricik yaratıcıya inanmaları ve sadece O'na ibadet edip O'nun emirleri ve istekleri doğrultusunda yaşam biçimlerini düzenleyip dünya ve ahiret mutluluğuna ermelerini hedeflemektedir. Yeryüzünde yaşayan insanların hemen tamamının dillerinde Allah'ın zâtını kasd ve ifade eden bir kelimenin bulunması İlâhi fikrin evrenselliğini gösterir. O'nun için İlahi bir dinin asıl hedefi, bir İlâh'a ihtiyaç duygusunu ortaya çıkarmak değil; tanrıyı tanıyıp da onu anlamak ve kavramakta yanılan insanın, bu konudaki düşüncesini tashih etmek, Allah'ı ona, gerçek anlamda, dosdoğru tanıtmak amaçlanmıştır. Bundan dolayıdır ki, Kur'ân'da Allah'ın varlığı, O'nun birliğine paralel olarak anlatılır. Zira birliği ispatlanan Zât'ın aynı zamanda varlığı da ispatlanmış olur. Konuyu temel kaynak olan Kur'ân'dan, çeşitli tefsir kaynaklarından ve yan kaynaklardan edindiğimiz bulgular ışığında; tevhid'in son hak dinin ve zamanında hak olarak indirilen tüm dinlerin en temel vasfı, özü ve gayesidir. Zira Allah katında din İslâm'dır ve İslâm tevhid dinidir. Birincisinden sonuncusuna kadar, kutlu mesajının taşıyıcıları, Resuller çizgisinin başlangıç ve sonuç noktasıdır tevhid. Kur'ân'ın tefsirlerinden de anlaşıldığı gibi insanlık tarihi başlı başına bir tevhid mücadelesi tarihidir. Bütün bu doğrular Kur'ân'ın hedeflediği tevhide ulaşıldığı, bütün sapmalar da ondan uzaklaşıldığı içindir. Bundan dolayı Allah'ın insanlığa son mesajı olan Kur'ân, baştanbaşa tevhid'le doludur ve O, tevhid'in en şaşmaz ve yegâne ölçüsüdür.
Özet (Çeviri)
Tawhîd has been focused by celestial religions and their prophets since the beginning of human history. Tawhîd has been the ultimate purpose of celestial books and it has been main aim of prophet's struggle sustained for centuries. In other words, it aims to get people beilieve in one and only creator, and its purpose is to get people pray only to god and exeuste their lifes according to bod's orders and wils, so they can reach both life and after life's happiness. There are words in ferring God's personality in nearly all the languages used by humans and it shows us the universality of holy idea. Main aim of celestial religion is not to compose feeling of need to bod, it aims to set aright thought of people who recognizes bud misunderstands god. Its goal is to make Allah known truely as straight as line. Therefore Allah's existence is told with his being one and only in the holy Quran. Because, if you prove that someone is one and only you also prove his existence. We explicated topic according to information that we gathered from Quran as a main source and various Tafseer sesources and other different resourses. Tawhid is fundemental function grace and ultimate purpose of the last celestial religion and other religions where were announced as a celestial at the begining. Indeed, the religion in the sight of Allah is Islam and Islam is tawhid religion. Tawhid is the fundamental message of all prophets. As we can under stand from Quran's tafseer, human history is the full of tawhid struggle. All those truths are for reaching tawhid that Holy Quran aims to and all those deviances are because of getting away from it. Thus, Allah's last message is that the holy Quran is full of tawhid and it is the most infallible and basic maesurement.