Eski Yugoslavya Cumhuriyetleri'nin yeniden yapılanmasında AB'nin rolü
The role of the European Union in the reconstruction of the former Yugoslavian Republics
- Tez No: 186095
- Danışmanlar: DOÇ.DR. ÇAĞRI ERHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Batı Balkanlar, Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti, Yeniden Yapılanma, Avrupa Birliği, İstikrar ve Ortaklık Süreci.Üçyıldız, Ceyda, The Role of the European Union in the Reconstruction of the FormerYugoslavian Republics, Master's Thesis, Western Europe, The Socialist Federal Republic of Yugoslavia, Reconstruction, European Union, Stability and Association Process
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Avrupa Toplulukları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 159
Özet
Üçyıldız, Ceyda, Eski Yugoslavya Cumhuriyetlerinin Yeniden Yapılanmasında AB'ninRolü, Yüksek Lisans Tezi, Danışman: Doç. Dr. Çağrı Erhan, 149 s.Bu çalışmanın amacı; özellikle 90'lardan günümüze, Avrupa Topluluğu (AT)/Avrupa Birliği'nin (AB), Batı Balkanlar'a yönelik politikaları kapsamında,Yugoslavya'nın dağılmasından sonra kurulan yeni devletlerle ilişkilerinin ve buülkelerin yeniden yapılanma süreçleri çerçevesinde barış, istikrar, demokratikleşme veekonomik gelişimlerine katkısının ortaya konulmasıdır. Yugoslavya FederalCumhuriyeti'nin 1991'de dağılma dönemine girmesinin ardından, bu topraklardasavaşlar yaşanırken, dünya ülkeleri ve uluslararası toplum zamanında gerekenmüdahaleyi gerçekleştirememişlerdir. NATO'nun Bosna-Hersek ve Kosova'dakisavaşlara müdahalesine kadar çok büyük kayıplar verilmiştir. AT/AB ise ilk başlarda,üyelerinin farklı tutumlar sergilemiş olmalarından dolayı pasif kalmış ve bu, Birliğin dışpolitikasında itibar kaybetmesine yol açmıştır. AT/AB'nin bu itibar kaybı ve kendigüvenliğinin giderek tehlikeye girmesi, üyelerini ?Ortak Dış ve Güvenlik Politikası?nıgeliştirmeye yöneltmiştir. Bu kapsamda AT/AB, özellikle 90'ların sonlarında BatıBalkan'lara yönelik kapsamlı politikalar başlatmıştır. Günümüzde AB'nin bölgeyeyönelik çabaları ?İstikrar ve Ortaklık Süreci? çerçevesinde devam etmekte ve EskiYugoslavya cumhuriyetleri bu süreçte çok olumlu ilerlemeler kaydetmektedir.
Özet (Çeviri)
Üçyıldız, Ceyda, The Role of the European Union in the Reconstruction of the FormerYugoslavian Republics, Master?s Thesis, Advisor: Assoc. Prof. Çağrı Erhan, 149 p.The purpose of this study is to scrutinize European Community?s (EC)/European Union?s (EU) relations with the new states that have emerged on the territoryof former Yugoslavia after ?disentegration? and its contribution to their peace, stability,democracy and economical development in the process of reconstruction, with respect toits politics towards the Western Balkans. During the desperate conflicts and wars whichbroke out after the beginning of disintegration of Federal Republic of Yugoslavia in1991, the International Community did not take required actions on time. The statessuffered big losses and too many lives were lost until NATO intervention to the wars inBosnia-Herzegovina and Kosova. In the beginning, EU/EC remained divided over theissue of intervention because there was a lack of consensus between its members and itlost its credibility on foreign and security policy. When its security began to bethreatened, EU decided to develop its ?Commen Foreign and Security Policy?. In thisscope EU initiated comprehensive policies towards the ?Western Balkans? in the end of90?s. At present, EU efforts on the region continious in the scope of ?Stability andAssociation Process? and the Former Republics of Yugoslavia are progressing very wellin this process.