Mezheplere göre ceza ehliyeti ve günümüz hukukuyla mukayesesi
The punishment efficieny accordin to the madhaps and the comparison modern law
- Tez No: 186114
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. NURİ KAHVECİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Mezhep, ehliyet, ceza ehliyeti, suç, ceza
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ MAM ÜN VERS TESSOSYAL B L MLER ENST TÜSÜTEMEL SLAM B L MLER ANAB L M DALIÖZETYÜKSEK L SANS TEZMEZHEPLERE GÖRE CEZA EHL YET VE GÜNÜMÜZHUKUKUYLA MUKAYESESÜmit KARSLIDANIŞMAN: Yrd. Doç. Dr. Nuri KAHVECYıl: 2006, Sayfa: 79Jüri: Yrd. Doç. Dr. Nuri KAHVECProf. Dr. H. Ezber BODURYrd. Doç. Dr. zzet SARGINKurallar bütünü olan hukuk insan hayatında vazgeçilmez bir öneme sahiptir.Hayatı anlamlandıran ve yaşanır kılan yine hukuktur. Bir toplumda hukuk kurallarınauyulduğu oranda huzur ve emniyettin varlığından söz edilebilir. Hukuk kurallarıinsanların geneli göz önünde bulundurularak konulmaktadır.rade ve ehliyet sahibi insan sorumluluk yüklendiği ölçüde hayattan lezzet alır veyaşamı o oranda anlam ve önem kazanır. Ceza ehliyetine sahip olan şahıslar yaşadıklarıtoplumlarda hukuk kurallarına uymak mecburiyetindedirler. Uymadıkları takdirdehukukun kendilerine uygun gördüğü müeyyidelere de katlanmak zorundadırlar. Suçişleyen birisi işlemiş olduğu suçtan dolayı cezalandırılacağını bilmeli ve ona göre hareketetmelidir. Ayrıca hukuka aykırı bir fiil gerçekleştiren kişi herhangi bir baskıya maruzkalmadan kendi hür iradesi ile bu fiili işlemiş olmalıdır.Suçlar mevcut toplum düzenini bozmaya yönelik davranışlar olarakdeğerlendirilmektedir. Toplum düzenini ve insanların menfaatlerini korumak için suçişleyen kişilerin gerekli cezalarla cezalandırılmaları gerekmektedir. Bu cezayı koyandauygulayanda devletin yetkili kurumları olmalıdır. Bu hak sadece ve sadece devlete aittir.Cezalar hukuka uygun olmalıdırlar.
Özet (Çeviri)
DEPARTMENT OF KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ MAMINSTITUTE OF SOCIAL SCIENCEUNIVERSITY OF KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ MAMABSTRACTMA ThesisTHE PUNISHMENT EFFICIENY ACCORDIN TO THEMADHAPS AND THE COMPARISON WITH MODERN LAWÜmit KARSLISupervisor: Assist. Prof. Dr. Nuri KAHVECYear: 2006 Pages: 79Jury: Assist. Prof. Dr. Nuri KAHVECProf. Dr. H. Ezber BODURAssist. Prof. Dr. zzet SARGINLaw, all of the rule has not to give up important in humanlife. Life to explain andto earn one?s living is again law. We can talk about carefor and security in a societywhen we confirm to law rules.Law rules are to do with to provide for penalt humans. A human ownership desireand compedence responsibility as to load onto oneself as to final pleasure in his/her lifeand his/her life to genus mean and importance. Person who owner to punishmcompetence, they most to get low rules in tih living society. If they don?t to fit its, theymay to fit punishment of the law. Quilt must know because of to commit offince.As well a person who has to do against act to law, he/she most to do this acatwhoever pressure expoised to remain.Offense is to demolish present communityi order aimeal at conduct. To keepcommunitiy orden and more benefit, guilty must be to punish with the necessereypunisment. This offense praticial and to put must be competend counsil of the state.This right is alone and alone for goverment punishment are must be fit for law.Keywords : Madhap, Effinciency, Offernse, Punisment, Punishment Efficiencey