İslam hukukunda muhsan kavramı
The concept of muhsan in Islamic law
- Tez No: 943597
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDULMUİD AYKUL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: İslam Hukuku, Muhsan, Zina, Recm, Kazf, Nikâh, Islamic Law, Muhsan, Adultery, Recm, Kazf, Nikah
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İslam Hukuku Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 171
Özet
Bu çalışmanın inceleme konusu muhsan kavramıdır. Fıkıh literatüründeki yeri itibariyle muhsan kavramı, meşrû bir evliliğin nasıl olması gerektiğinin ilkelerini ve şartlarını göstermesi bakımından Kitabu'n-Nikâh başlığıyla aile hukukunun; zina ve kazf suçlarına verilecek cezada belirleyici olması bakımından ise Kitabu'l-Hudûd başlığıyla ceza hukukunun konuları arasında yer almıştır. Bu bakımdan muhsan kavramının hem aile hem de ceza hukukunu ilgilendiren bir öneme sahip olmasının yanı sıra kavramın mahiyeti, şartları ve hukukî sonuçları fukahânın tartıştığı temel meseleleri teşkil etmiştir. Bu yönden fukahânın tartıştığı temel meselelere dair doğru sonuçlara ulaşabilmek amacıyla literatür taraması ve karşılaştırmalı analiz yönteminden faydalanılarak kavram hakkında mezheplerin görüşleri mukayeseli olarak ele alınmıştır. Çalışma sonucunda muhsan kavramının mahiyet itibariyle recm ihsanı ve kazf ihsanı şeklinde iki tanımının bulunduğu belirlenmiş; bu iki tanım içerisinde recm ihsanının evli kimselerde aranan şartları; kazf ihsanının ise ister evli ister bekar olsun kişiyi iffetli kılan şartları ihtiva ettiği tespit edilmiştir. Kavramın mahiyeti noktasındaki tartışmaların ise recm ihsanının şartları konusunda meydana geldiği anlaşılmış ve bu şartların mezheplere göre muhtelif şekillerde zikredildiği görülmüştür. Bununla birlikte aile hukukunda muhsan kavramının, recm ihsanının şartlarından müteşekkil olduğu belirlenmiş; recm ihsanındaki şartların evlilik içerisinde tamamlanmış olmasıyla eşlerin muhsan vasfını kazanacağı ve bu vasfın sonradan meydana gelen durumlarla sâkıt olabileceği tespit edilmiştir. Aile hukukunda eşlerin muhsan olma durumlarının tespitindeki gayenin ise esasen zina eden evli kimseye recm cezasını gerektirmesi bakımından ceza hukukuna temel teşkil ettiği görülmüştür. Ceza hukukunda ise muhsan kavramının iki farklı sonucu olduğu belirlenmiş; buna göre recm ihsanının şartlarını sağlayan evli bir kimsenin zina suçu işlemesi hâlinde recm cezasının, kazf ihsanının şartlarını sağlayan bir kimseye zina isnadında bulunulması hâlinde ise iftirada bulunan kimseye kazf cezasının gerekli olduğu tespit edilmiştir. Bu açıdan çalışmanın sonuçları, bundan sonraki çalışmalara temel oluşturma ve bilhassa muhsan kavramının aile hukuku yönünden ele alınmasına zemin hazırlama noktasında katkı sağlayacağı temenni edilmektedir.
Özet (Çeviri)
The subject of this study is the concept of muhsan. In terms of its place in the fiqh literature, the concept of muhsan was included among the subjects of family law under the title Kitab al-Nikāh in terms of showing the principles and conditions of a legitimate marriage, and among the subjects of criminal law under the title Kitab alHudūd in terms of determining the punishment for the crimes of adultery and qadhf. In this respect, the concept of muhsan has an importance that concerns both family and criminal law, as well as the nature, conditions and legal consequences of the concept have constituted the main issues discussed by the jurists. In this respect, in order to reach the right conclusions about the main issues discussed by the fuqaha, the views of the sects on the concept were examined comparatively by making use of the literature review and comparative analysis method. As a result of the study, it was determined that the concept of muhsan has two definitions in terms of its nature: the concept of muhsan is defined as the concept of the favor of recm and the concept of the favor of qadhf, and within these two definitions, the concept of the favor of recm includes the conditions required for married people, while the concept of the favor of qadhf includes the conditions that make a person chaste whether he is married or single. It was understood that the discussions on the nature of the concept arose in terms of the conditions of the bestowal of recompense, and it was seen that these conditions were mentioned in various ways according to the sects. In addition, it has been determined that the concept of muhsan in family law is composed of the conditions for the issuance of recompense; it has been determined that the spouses will gain the status of muhsan when the conditions for the issuance of recompense are completed within the marriage, and that this status may be suspended by subsequent circumstances. It has been observed that the purpose of determining the muhsan status of spouses in family law is essentially the basis of criminal law in terms of requiring the punishment of stoning the married person who commits adultery. In criminal law, it has been determined that the concept of muhsan has two different results; accordingly, it has been determined that if a married person who meets the conditions of the ihsan of recm commits the crime of adultery, the punishment of recm is required, and if a person who meets the conditions of the ihsan of kazf is accused of adultery, the punishment of kazf is required for the slanderer. From this point of view, it is hoped that the results of this study will contribute to laying the groundwork for future studies and preparing the ground for the concept of muhsan in terms of family law.