Kur'an'ın cennet cehennem anlayışının diğer dinlerle karşılaştırılması
Understanding of the Qur'an for the paradise and the hell in comparison with the other religions
  1. Tez No: 186120
  2. Yazar: CEMAL ERGÜN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. KEMAL ATİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Kur'an, Tevrat, ncil, Mitoloji, Cennet, Cehennem, Qur`an, Torah, Bible, Mythology, Heaven, Hell
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortadoğu İktisadı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
KAHRAMANMARAŞ SOSYAL B L MLER ENST TÜSÜSOSYAL B L MLER ENST TÜSÜTEMEL SLAM B L MLER ANAB L M DALIÖZETYÜKSEK L SANS TEZKUR'AN'IN CENNET CEHENNEM ANLAYIŞININ D ĞERD NLERLE KARŞILAŞTIRILMASICemal ERGÜNDANIŞMAN: Prof.Dr. M. Kemal AT KYıl: 2006, Sayfa:105Jüri : Prof.Dr. M. Kemal AT K: Yrd. Doç.Dr. Zekeriya PAK.: Yrd. Doç.Dr. Hamza KARAOĞLANnsanın kendi özgür iradesiyle yeryüzünde gerçekleştirdiği her türlü eylem,tutum ve davranışın ölüm ötesi hayatta bir şekilde karşılığının verileceği hususu,başta Kur'an olmak üzere ahiret inancına sahip diğer dinlerin kutsal metinlerindeve mitolojik anlayışlarda ortak bir unsur olarak yer almaktadır. nsanın ölümötesinde karşılaşacağı bu durumun olumlu boyutu Kur'an'da ?cennet?, olumsuzboyutu ise ?cehennem? olarak isimlendirilirken, bu olgu diğer dinler vemitolojilerde de anlam itibariyle benzer lafız itibariyle farklı kelimelerleisimlendirirlmiştir.yiliğin ahiretteki karşılığı olan cennet, bütün dinlerde yeşil, ağaçlı, gölgeli,insanın zevkine hitap edecek her türlü nimetleri içeren bir mekân olarakkarşımıza çıkarken, suçun karşılığı olan cehennemin ise her tülü işkence ve azabınolduğu, insana sıkıntı, ıstırap, acı ve elem veren bir yer olarak tasvir edildiğinigörmekteyiz.Kur'an ve diğer dinlerdeki cennet ve cehennem tasvirleri genelde biribirinebenzemekle birlikte bazı noktalarda ayrılmaktadır. Bu benzerliğin nedeniüzerinde farklı yorumlar yapılabilirse de, kanaatimizce bu durum, bütün dinlerinözgün yönleri itibariyle ilahû bir kaynaktan beslenmiş olmalarıyla izah edilebilir.Görülen bazı farklılıklar ise, diğer dinlerdeki tarihû süreç içerisinde meydana gelenmuhtemel tahriflerle izah edilebileceği gibi, dinlerin doğduğu coğrafi şartlar ile ocoğrafyada yaşayan insanların sosyo-kültürel yapılarının farklı olmalarındankaynaklandığı da söylenebilir.
Özet (Çeviri)
DEPARTMENT OF OF ESSENTIAL ISLAMIC SCIENCESINSTITUTE OF SOCIAL SCIENCEUNIVERSITY OF KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ MAMABSTRACTMA ThesisUNDERSTAND NG OF THE QUR?AN FOR THE PARAD SE ANDTHE HELL N COMPAR SON W TH THE OTHER REL G ONSCemal ERGÜNSupervisor: Prof.Dr. M. Kemal AT KYear: 2006, Page:105Jury : Prof.Dr. M. Kemal AT K: Asist. Prof.Dr. Zekeriya PAK: Asist. Prof.Dr. Hamza KARAOĞLANThe belief that every free deed, attitude and behaviour of human would bejudged accordingly in Hereafter takes place in the Qur`an in common with otherreligious and Mythology texts that have a belief of a judgement day. The gooddimension of the state that human will face in hereafter is named Jannah (HeavenGarden) in the Qur`an, while the negative dimension is called Jahannam (Hell). Inother religions and myths, the same ?phenomena? is expressed in words which areclose in meaning but different in expressions.Jannah appears to be a green place with shadowy trees where it includesevery kind of blessing, which addresses human pleasure, whereas Jahannam seemsto be portrayed as a misery, grief and pain giving place, wherein one shall face allkinds of severe punishment and tortureDespite the similarities of how Jannah and Jahannam are portrayed in theQur`an and other religions, they differ on certain points. Such similarities can beexplained by the fact/assumption that they are all fostered by the same divinesource in their original characteristics, yet there is a room for differentinterpretations. The dissimilarities however can be either explained by the possibledeviations and alterations that other religions had gone through in the course ofhistory or by the fact that due to birthplaces of the religions, people have haddifferent socio-cultural backgrounds, depending on the geography they had livedin.