Molla Sadrâ'nın Kur'ân yorumu ve usûl-i selâse anlayışı
Molla Sadrâ's interpretation of the Quran and the understanding of the method of salah
- Tez No: 644646
- Danışmanlar: PROF. DR. ABDURRAHMAN KASAPOĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Molla Sadrâ, Tefsir, uluhiyet, nübüvvet, mead, Molla Sadra, Tafsir, divinity, prophethood, mead
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 264
Özet
Molla Sadrâ'nın“Molla Sadrâ'nın Kur'ân Yorumu ve Usûl-i Selâse Anlayışı”hakkında yapmtığımız çalışma giriş ve üç bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünde çalışmanın konusu, önemi, yöntemi, sınırlılıkları ve konu ile Türkiye'de ve dünyada yapılan çalışmalar ele alınmıştır. Birinci bölümde, çalışmada Kur'ân'ı anlama yöntemi ve usûl-i selâse konusundaki görüşleri incelenen Molla Sadrâ'nın hayatı ve eserleri tanıtılmıştır. Bu bağlamda tezin temel kaynağı olan“Tefsîru'l-Kur'âni'l-Kerîm”eseri ve eserinin kaynakları da değerlendirilmiştir. İkinci bölümde Molla Sadrâ'nın Kur'ân tasavvuru başlığı kapsamında müfessirin Kur'ân'ı tanımlaması ve Kur'ân'ın içeriğini sınıflandırması incelenmiştir. Bu bölümde ayrıca tefsir eserinde ayetleri, ulûmü'l-Kur'ân ilimleri bağlamında yorumlaması ele alınmıştır. Üçüncü bölümde ise müellifin“Usûl-i Selâse Anlayışı”özellikle tefsir eseri çerçevesinde olmak üzere diğer eserlerinden de faydalanılarak incelenmiştir. Bu bağlamda Sadrâ'nın Allah'ın varlığı, isimleri, sıfatları ve fiileri konusundaki görüşleri uluhiyet, peygamber, peygamberin özellikleri, vahiy, imamet konuları nübüvvet, ölüm, kabir hayatı, dirilme, amel defterleri, cennet- cehennem konusundaki görüşleri mead başlığında ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
The study we have done about Molla Sadrâ's“Molla Sadra's Interpretation of the Qur'an and Understanding of the Method of Salah”consists of introduction and three parts. In the introduction, the subject of study, importance, method, limitations and the works done in Turkey and in the world are discussed. In the first part, the life and works of Molla Sadra, whose views on the method of understanding the Quran and the method of Salah are examined, are introduced. In this context, the work“Tafsîru'l-Kur'âni'l-Kerîm”, which is the main source of the thesis, and its sources were also evaluated. In the second part, the definition of the Quran by the explicator and the classification of the content of the Qur'an within the scope of Molla Sadra's conceptualization of the Quran are examinedIn this section, the interpretation of the verses in the work of tafsir in the context of ulûmü'l-Quran sciences is also discussed. In the third part, the author's“The understanding of the method of Salah ”is examined by making use of his other works, especially within the framework of his tafsir work.In this context, the views of Sadra about the existence of Allah, Allah's names, attributes and deeds, divinity, prophet, features of the prophet, revelation, imamate issues, prophethood, death, life in the grave, resurrection, books of deeds, heaven and hell are discussed under the title of mead.