Antecedents and consequences of union commitment within adversarial and cooperative industrial relations climates
Sendikaya bağlılığın çatışmacı ve uzlaşmacı endüstriyel ilişkiler iklimlerindeki öncülleri ve sonuçları
  1. Tez No: 186128
  2. Yazar: DUYGU ARI
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. MAHMUT BAYAZIT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Sendikaya bağlılık, Endüstriyel lişkiler klimi, Disk, Türk- ş, Union Commitment, Industrial Relations Climate, Disk, Türk- ş
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Koç Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 182
Özet
Bu çalışma sosyal bağlamın-çatışmacı ya da uzlaşmacı endüstriyel ilişkiler iklimleri(E ) - sendikaya bağlılığın öncülleri ve sonuçları üzerindeki rolünü araştırmıştır. SosyalBilgi şleme Yaklaşımı kullanılarak, iş memnuniyeti, örgüte bağlılık, sendika yanlısıtutumlar, sendikada sosyalleşme, sübjektif normlar ve geçmişte sendikal aktivitelerekatılmış olmanın sendikaya bağlılık ile doğrudan ve dolaylı ilişkilerinin çatışmacı veuzlaşmacı E 'lerde farklılık göstermesi beklenmiştir. Buna karşılık, ihtiyaç karşılamamodelleri kullanılarak, sendikanın yararlılığı ve sendika temsilcisinin üyelerinihtiyaçlarına duyarlılığının sendikaya bağlılık ile olan ilişkilerinin farklı E 'lerde aynıolması beklenmiştir. Son olarak, sendikaya bağlılığın sendika için çalışmak isteme vegreve gitme eğilimi ile ilişkisinin olması, ikinci değişkenin çatışmacı ve uzlaşmacı E 'lerde farklılık göstermesi beklenmiştir. Katılımcılar, metal ve tekstil işkolundaki, ikikonfederasyona bağlı dört sendika tarafından örgütlenmiş 32 özel sektör kurumundaçalışan 527 sendikalı işçidir. E hem sendika konfederasyonu hem de örgüt düzeyindeişlevselleştirilmiştir. lk olarak konfederasyonların tarihsel süreçteki tutumları göz önünealınarak, Türk- ş Konfederasyonu'ndaki E uzlaşmacı, Disk'teki ise çatışmacı olarakdüşünülmüştür. Örgüt bazında ise, kurumları çatışmacı ve uzlaşmacı olarak kategorizeetmek için bir ölçek kullanılmıştır. Sonuçlar beklenildiği gibi, sendika temsilcisininüyelerinin ihtiyaçlarına duyarlılığı ile sendikaya bağlılığın her iki E 'de de pozitif ilişkisiolduğunu, sübjektif normların sendikaya bağlılık ile sendika yanlısı tutumlar üzerindendolaylı etkisinin çatışmacı E 'lerde daha kuvvetli olduğunu ve örgüte bağlılığın grevegitme eğilimi ile uzlaşmacı E 'lerde negatif bir ilişkisi olduğunu göstermiştir. Bazıhipotezler E işlevselleştirmelerinin sadece birinde desteklenmiştir: Sendika yanlısıtutumlar ile sendikaya bağlılık arasındaki ilişki Disk Konfederasyonu'nda daha güçlüdür,çatışmacı E 'de örgüte bağlılığın sendikaya bağlılık ile negatif ilişkisi vardır. Ancak, buiki değişken uzlaşmacı E 'de ilişkili değildir. Bulgular tutum teorisi açısından veendüstriyel ilişkilerdeki pratik uygulamalar bakımından tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study examined the role of social context--adversarial vs. cooperative industrialrelations climates (IRC)--on a model of antecedents and consequences of unioncommitment. Using social information processing approach, job satisfaction,organizational commitment, pro-union attitudes, union socialization, subjective norms,and past participation were hypothesized to have differential direct or mediatedrelationships with union commitment across adversarial and cooperative climates. Incontrast, using need satisfaction models, the relationships of union instrumentality andsteward responsiveness with union commitment were hypothesized to be similar acrossdifferent climates. Finally, union commitment was hypothesized to be related towillingness to work for the union and propensity to strike, the latter showing differencesaccording to industrial relations climates. Participants were 527 unionized workersemployed in 32 private sector organizations in metal and textile industries and organizedby four unions from two confederations. Industrial relations climates wereoperationalized at the organizational as well as at the union confederation level. First,consistent with their respective histories, industrial relations climate at the Türk- şConfederation is considered as cooperative whereas in Disk Confederation, it isconsidered as adversarial. Second, at the organizational level, a scale was utilized tocategorize the IRC of different organizations as adversarial or cooperative. As expected,results revealed that steward responsiveness is positively related to union commitmentregardless of the climate, the magnitude of the indirect effect of subjective norms tounion commitment through pro-union attitudes is higher for adversarial climates/Disk andorganizational commitment is negatively related to propensity to strike in cooperativeclimates/ Türk- ş while they are unrelated in adversarial climates/ Disk. Some of thehypotheses were supported in only one of the operationalizations of IRC: The magnitudeof the effect of pro-union attitudes to union commitment was stronger in Disk;organizational commitment is positively related to union commitment in adversarialclimates, but not related in cooperative climates. Findings are discussed for theirimplications for attitude theory and practice in industrial relations.