IMF istikrar programları ve ekonomik etkileri: Latin Amarika ve Türkiye uygulamalarının karşılaştırılması
IMF stabilization programs and economic effects: The comparison of Latin America and Turkey experiences
- Tez No: 186138
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. HALİL ALTINTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: IMF, stikrar Programları, Latin Amerika, Türkiye.I, IMF, Stabilization Programs, Latin America, Turkey.I
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 147
Özet
ÖZETYÜKSEK L SANS TEZIMF ST KRAR PROGRAMLARI VE EKONOM K ETK LER : LAT NAMER KA VE TÜRK YE UYGULAMALARININKAR ILA TIRILMASIKAHRAMANMARA SÜTÇÜ MAM ÜN VERS TESSOSYAL B L MLER ENST TÜSÜKT SAT ANAB L M DALIDANI MAN: Yrd. Doç. Dr. Halil ALTINTAYıl: 2005, Sayfa: 140Jüri: Yrd. Doç. Dr. Halil ALTINTAYrd. Doç. Dr. Sami TABANYrd. Doç. Dr. Zeynep HATUNO LUBu çalı ma, IMF politikaları kapsamında, IMF istikrar ve yapısal uyumprogramlarının özellikleri, çe itli ülkelerde uygulanı ekilleri ve ekonomiketkilerini açıklamaktadır. Ayrıca, Türkiye ve Latin Amerika uygulamaları analizedilmeye çalı ılmı tır.Ülkeler genellikle istikrar programlarını yüksek enflasyon, a ırı dı borç,sürdürülemez bütçe açıkları ve ödemeler dengesi problemleriyle yüz yüzegeldi inde uygulamaktadırlar. Dünya çapında büyük ele tirilere de u rayan IMFprogramları, ülkeler için çok önemlidir. 1970'li yıllarda, yeniden yapılanmaprojesi IMF ve di er uluslararası kurulu lar tarafından desteklenmi tir. Yenidenyapılanma projesi, IMF tarafından ekonomik istikrar ve yapısal reform programıolmak üzere iki ekilde uygulanmı tır. 1970'lerden beri ço u Latin Amerikaülkelerinde bu programlar uygulanmaktadır. Bazıları ba arılı olmu ve enflasyonoranları a a ılara çekilmi tir. ili, Meksika ve srail 1980'ler boyunca kronikyüksek enflasyonu olan ülkelerdir. imdi, dü ük enflasyona sahiptirler. Di eryandan, Arjantin, 1990'ların ba ında hiper enflasyon deneyimi ya amı tır.1991'deki istikrar çabalarından sonra, Arjantin'de enflasyonu çok a a ılaraçekmi tir. Ayrıca, IMF global krizlerin üstesinden gelmek amacıyla bazıgeli mekte olan ülkelere Fon destekli programlar önermi tir. Ancak, IMF destekliistikrar programlarının bu ülkelerdeki uygulamaları tatmin edici sonuçlarvermemi tir. Bu çerçevede IMF politikalarının uygulama öncesinin vesonuçlarının de erlendirilmesi gerekmektedir.Bu çalı ma, Dünya'da uygulanan IMF destekli istikrar programlarını,ülkelerin ekonomilerini etkileme süreçlerini ve Türkiye ve Latin Amerikauygulamalarını kar ıla tırmalı olarak analiz etmeye çalı maktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMA THES SIMF STABILIZATION PROGRAMS AND ECONOMIC EFFECTS: THECOMPARISON OF LATIN AMERICA AND TURKEY EXPERIENCESDEPARTMENT OF ECONOMICSINSTITUTE OF SOCIAL SCIENCEUNIVERSITY OF KAHRAMANMARA SÜTÇÜ MAMSUPERVISOR: Asst. Prof. Dr. Halil ALTINTAYear: 2005, Pages: 140Jury: Asst. Prof. Dr. Halil ALTINTAAsst. Prof. Dr. Sami TABANAsst. Prof. Dr. Zeynep HATUNO LUThis study, in the contest of IMF policies, explains characteristics of theIMF stabilizations and structural adjustment programs and the implementationsof IMF programs which have been carried out by various countries and theireconomic effects . Furthermore, it tries to analyze experiences of Turkey andLatin America.Stabilization programs are usually implemented in countries that face highinflation, high external debt, unsustainable public sector budget deficits andbalance of payments problems. IMF programs, that are also exposed to greatcriticisms in world wide are very important for developing countries. In 1970?s re-structural project especially encouraged by IMF and the other internationalinstitutions. It was implemented in two stages as an economic stabilization andstructural reform programs. Structural reforms were added to the implimentedstabilization programs after 1980?s. Most Latin American countries have beenusing such these programs since 1970s. Some of them became successful andachieved low inflation target. For example, Chile, Mexico and Israel who had highchronic inflations during the 1980s, achieved low inflations. Argentina, on theother hand, experienced hyper-inflation in the beginning of 1990s. After anambitious stabilization effort in 1991, Argentina also reduced its inflation to verylow levels. Thus, the stabilization experiences of such countries may be useful forTurkey. The funds, supported by IMF, have been given some developing countriesto overcome the global crises. However, given these funds have not producedsatisfactory results. In this frame, it is necessary to evaluate before and after ofIMF experiences.In the study by analyzing the IMF Stabilization programs in the world,effect processes of some countries economies and the comparison of Turkey andLatin America experiences.