Kahramanmaraş'ta beşeri sermaye potansiyelinin analizi
The Analysis of human capital potential in Kahramanmaraş
  1. Tez No: 186139
  2. Yazar: ÖMER ALİ POLAT
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. SAMİ TABAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Beşeri sermaye, eğitim, sağlık, Kahramanmaraş'ınbeşeri sermayesi, Kahramanmaraş ekonomisi, Human capital, education, health, Kahramanmaraş?s humancapital, the economy of Kahramanmaraş
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
KAHRAMANMARAŞ S•T‚• İMAM •NİVERSİTESİSOSYAL BİLİMLERİ ENSTİT•S•İKTİSAT ANABİLİM DALI„ZETY•KSEK LİSANS TEZİKAHRAMANMARAŞ'TA BEŞERİ SERMAYEPOTANSİYELİNİN ANALİZİ€mer Ali POLATDANIŞMAN : Yrd. Do‚. Dr. Sami TABANYıl : 2006, Sayfa: 100J„ri : Yrd. Do‚. Sami TABAN: Do‚. Dr. Muhsin KAR: Do‚. Dr. İsmail BAKAN2000'li yıllarda d„nyamız bilgi ‚ağı denilen bir evreyi yaşamaktadır. Bu‚ağda „retim tekniklerinde teknolojiye dayalı bir „retim s„reci yaşanmakta olup,bu teknolojik gelişmeye bağlı olarak bilgiye dayalı insan unsuru ‰n plana‚ıkmaktadır.Gelişmiş „lkeler i‚in fiziki sermayeden daha ‰nemlisi beşeri sermaye vebeşeri sermayenin geliştirilmesi olmuştur. Eğitim ve sağlık, beşeri sermayeningelişiminde rol oynayan iki ‰nemli fakt‰rd„r. Bu iki fakt‰r dışında; mesleki ama‚lıg‰‚ler, n„fus yapısı, sosyal sermaye, beşeri sermaye ile fiziki sermayenin birbirinitamamlayıcılığı, „cret d„zeyi ve motivasyon da beşeri sermayeyi etkileyen diğer‰nemli unsurlardır.Bu tezde, Kahramanmaraş'ın beşeri sermaye y‰n„nden gelişmişlik durumuanaliz edilmeye ‚alışılmıştır. Bu bağlamda, beşeri sermayenin ağırlıklı olarakeğitim y‰n„ ele alınmış, bununla birlikte sağlık ve n„fus yapısına da değinilmiştir.Elde edilen sonu‚lar, Kahramanmaraş'ın mevcut beşeri sermayesinin,1980'li yıllardan sonra verilen teşviklerle b„y„k bir atılım ger‚ekleştirenKahramanmaraş ekonomisinin ihtiyacını karşılamada yetersiz olduğunug‰stermektedir.
Özet (Çeviri)
DEPARTMENT OF ECONOMICSINSTITUTE OF SOCIAL SCIENCEUNIVERSITY OF KAHRAMANMARAŞ S•T‚• İMAMABSTRACTMA ThesisTHE ANALYSIS OF HUMAN CAPITALPOTENTIAL IN KAHRAMANMARAŞâ€žmer Ali POLATSupervisor : Asst. Prof. Dr. Sami TABANYear : 2006, Pages: 100Jury : Asst. Prof. Dr. Sami TABAN: Assoc. Prof. Dr. Muhsin KAR: Assoc. Prof. Dr. İsmail BAKANDuring the 2000s, our world live an interphase which called informationage. In this age, it is emerged a production process in production techniques thatdepend on technology and human factor that equiped by information plays animportant role in terms of technological development.In the developed countries, human capital and improving of this capital aremore important than phsical-capital. The importance of education should beconsidered in the health area beside education in the concept of human-capital.Except these two factors, there are several factors which affect the human capitale.g immigrations for job opportunity, population structure, social capital,cooperation of human capital and physical capital, salaries and motivation.In this thesis, it is tried to analyze human capital development ofKahramanmaraş city. In this scope, we deal with especially the education part ofthe human capital, in addition to that, health and population structures areemphasized.Obtained results indicate that human capital accumulation ofKahramanmaraş, its economy succeed a huge progress in its economical situationby giving incentives after 1980, does not meet to industry?s human capital need.