İlahiyat fakültesi mezunlarının din görevlisi olarak atanmasının dini hayat üzerindeki etkisinin sosyolojik analizi (Birecik ve köyleri örneği)
Graduated of theology faculty religious officials appointed that impact of religious life of sociological analysis (the case of Birecik and neighbour villages)
- Tez No: 186145
- Danışmanlar: PROF.DR. HÜSNÜ EZBER BODUR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Sosyoloji, Religion, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Din, Din Eğitimi, Dini Bilgi, Dini Yaşantı, Etkileşim, KırsalKesim, Religion, Religious Education, Religious Knowledge, nteraction, Religious Life, Rural Region
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ MAM ÜN VERS TESSOSYAL B L MLER ENST TÜSÜFELSEFE VE D N B L MLER ANAB L M DALIÖZETYÜKSEK L SANS TEZLAH YAT FAKÜLTES MEZUNLARININ D NGÖREVL S OLARAK ATANMASININ D N HAYATÜZER NDEK ETK S N N SOSYOLOJ K ANAL Z(B REC K VE KÖYLER ÖRNEĞ )Yusuf YILDIRIMDANIŞMAN: Prof. Dr. Hüsnü Ezber BODURYıl: 2006 Sayfa: 59Jüri : Prof. Dr. Hüsnü Ezber BODUR: Prof. Dr. M. Kemal AT K: Yrd. Doç. Dr. Mehmet Ali K RMANSon yıllarda iletişim çağı diye adlandırılan bu çağda dünya, dikkate değer birçokdeğişme yaşamış ve küreselleşme gibi bir çok değişim ve dönüşüm sürecine maruzkalmıştır. Böylece, pek çok şeye bir anda ulaşma imkanı elde edilmiştir. Din, insanhayatı için ne kadar önemliyse, din eğitimi ve öğretimi de o derece önemlidir.Dünyadaki en değerli varlık olan insanı hedef kitle olarak belirleyen önemli mesleklerinarasında hatta başında din görevliliği gelmektedir. Bu bakımdan hedef kitleninözelliklerinin iyi tespit edilmesi ve sunulan dini hizmetlerin buna göre planlanıpyürütülmesi en başta dikkate alınması gereken bir husustur. Halkın ihtiyacı olan dineğitimi ve öğretiminin verildiği mekanlar içerisinde en önemlisi camilerdir. Diniöğretilerin halka doğru bir şekilde verilmesi onların dini ihtiyaçlarının en uygunbiçimde karşılanması dengeli ve sağlıklı dini yaşantının ortaya çıkması için bütün busorumluluğu taşıyacak ve bu beklentilere cevap verecek din görevlisine ihtiyaçduyulmaktadır. Özellikle, dünya değişirken ekonomi, iletişim teknolojisi ve kültüreletkileşim alanlarında önemli dönüşümler yaşanmış bu süreçte din görevliliği toplumdaihtiyaç duyulan önemli bir konuma gelmiştir.
Özet (Çeviri)
DEPARTMENT OF PHILOSOPHY AND RELIGION SCIENCEINSTITUTE OF SOCIAL SCIENCEUNIVERSITY OF KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ MAMABSTRACTMA ThesisGRADUATED OF THEOLOGY FACULTY RELIGIOUSOFFICIALS APPOINTED THAT IMPACT OF RELIGIOUSLIFE OF SOCIOLOGICAL ANALYSIS(THE CASE OF B REC K AND NEIGHBOUR VILLAGES)Yusuf YILDIRIMSUPERV SOR : Prof. Dr. Hüsnü Ezber BODURYear : 2006 Pages: 59Jury : Prof. Dr. Hüsnü Ezber BODUR: Prof. Dr. M. Kemal AT K: Assist. Prof. Dr. Mehmet Ali K RMANIn recent years the world, known as communication age, has been a lot ofconsiderable changes and exposed to globalisation process. Thus, it has instantly hasbeen possible to reach every kind of necessary information. Religion is an extremlyimportant for human life and religious education and religious instruction too. The dutyof religious official cames on top of the posts aiming to human being as the mostprecious being of the world. Besides, determining the basic characteristics of audienceand planning ministries in accordance with it are important points to be considered. Themosques are unabondoned ones places which people teaching religious edecation andinstructing. Religious principles has to accuretly teached people and their religiousneeds accuretely gives, from the point of view, balanced and reliable religious experienceis appear to/arise necessary because of religion officials that to meet the need for theexpectations and responsibility. Especially, as the world changes and greattransformation has occured in the fields of economics, communication technologies andcultural interactions, because of this process need for religion officials have become veryimportant in society.