Özel dersanelere öğrenci gönderen velilerin özel dersaneler hakkındaki görüş ve beklentileri (Kahramanmaraş örneği)
The opinions and expectation of the parents who send their children to privite teaching institution (Kahramanmaraş sample)
- Tez No: 186144
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. İBRAHİM KIR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Özel Dershane, ÖSS, Sınav, Veli Beklentileri, YüksekÖğretim, Üniversite.II, OSS, Private Education Institution, Examination, Parental Expectations, HigherEducation, University.IV
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
T.C.KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ MAM ÜN VERS TESSOSYAL B L MLER ENST TÜSÜEĞ T M B L MLER ANAB L M DALIÖZETYÜKSEK L SANS TEZÖZEL DERSHANELERE ÖĞRENC GÖNDEREN VEL LER NDERSHANELER HAKKINDAK GÖRÜŞ VE BEKLENT LER(KAHRAMANMARAŞ ÖRNEĞ )Süleyman DAĞLIDANIŞMAN : Yrd. Doç. Dr. brahim KIRYıl : 2006 Sayfa: 89Jüri : Yrd. Doç. Dr. brahim KIR: Yrd. Doç. Dr. Abdurrahman BORAN: Yrd. Doç. Dr. Nasrullah ÖZSOYBu araştırmada temel neden küreselleşen dünyada ve bunun etkilerlerininson derece etkili bir şekilde yaşandığı Türkiye'de, öğrenciler arasında dahanitelikli bir gelecek arama yarışı hız kazandığını tespit etmektir.Her anne baba çocuğuna daha iyi bir gelecek hazırlamak istemektedir. Buamaçla, çocuklarına bunu kazandırmada yardımcı olabileceklerine inandıklarıdershanelerin kapısını çalmaktadırlar.Bu araştırmayla veli bir seçme noktasına geldiğinde bu kurumların hangiözellikleri veli kararında etkili olmaktadır. Özel dershaneler velilerin bubeklentilerinden, karar mekanizmalarında ne ölçüde haberdardırlar. Velilerinbeklentilerini ne ölçüde karşılamaktadır. Bu ve bu gibi sorulara cevap bulunmayaçalışılmıştır.Bu amaçla Kahramanmaraş'ta faaliyet gösteren farklı özelliklere sahipdershaneler öğrenci gönderen velilere anket uygulanmıştır. Bu ankette velilerin bukurumlar hakkındaki kanaatleri, neden öğrencileri için bu kuramları seçtikleri,kurumların beklentilerine ne ölçüde cevap verdikleri belirlenmeye çalışılmıştır.Elde edilen verilerin çeşitli değişkenlere göre yorumlanması veçözümlenmesi yapılarak bu konuda hem kurumlar, hem veliler hem de eğitimcileriçin yararlanılabilir bir bilgiye ulaşılmaya çalışılmıştır.ISonuç olarak günümüzde hem yükselen, hem de tartışma gündemindendüşmeyen kurumlar olarak dershaneler bu kurumlardan hizmet satın alan veligözüyle değerlendirilmeye çalışılmıştır. Dershane deneyimini yaşamış bireylerdenelde edilen bu bulguların farklı bir eğitsel kestirim kazandırması umulmaktadır.
Özet (Çeviri)
T.C.DEPARTMENT OF EDUCATIONAL SCIENCESINSTITUTE OF SOCIAL SCIENCEUNIVERSITY OF KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ MAMABSTRACTMA ThesisTHE OPINIONS AND EXPECTATIONS OF THE PARENTSWHO SEND THEIR CHILDREN TO PRIVITE TEACHINGINSTITUTION(KAHRAMANMARAS SAMPLE)Süleyman, DAĞLISupervisor : Asist. Prof. Dr. brahim KIRYear : 2006, Pages: 89Jury : Asist. Prof. Dr. brahim KIR: Asist. Prof. Dr. Abdurrahman BORAN: Asist. Prof. Dr. Nasrullah ÖZSOYThe main purpose of this research is that in the globalising world and inTurkey, in which the effects of globalising have been extremely influential, the racefor a better future among students have taken a running start.Every father or mother naturally wish to prepare a better future for his orher child(ren) and with this objective in mind, they are seeking help from privateschools through which they believe they will be helpful in providing their childrenwith this future.What is the role of the characteristics of these private educationinstitutions? Are private education institutions well-informed about parentalexpectations? In what degree do they meet those expectations?We are in the opinion that we will be able to find answers to such questionswith this research. With this aim, two different questionnaires have been carriedout to those who send their children to private education institution with variousqualifications in Kahramanmaraş province. The parents? opinions about thoseinstitutions, what kind of criteria they took into consideration in choosing themand how well they meet their demands and expectations have been tried todetermine.IIIArriving at rational information for both parents and educators are aimedby interpreting the data gathered according to different variations.In conclusion, both on the increase in demand and almost always a currentissue in discussion - have been tried to evaluate by the view of parents who buyservice from those institutions. It is hoped that the data gathered from theindividuals who experienced such institutions would supply us with a differenteducational vision.