Stokastik gelir beklentileri altında tüketim modellerinin analizi: Teori ve uygulama
Analysis of consumption models under stochastic income expectations: Theory and application
  1. Tez No: 186476
  2. Yazar: SERAP ÇOBAN
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. FAİK BİLGİLİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Tüketim Modelleri, Yaşam Boyu-Sürekli Gelir, Rassal Yürüyüş, TüketiminAşırı Duyarlılığı, Sensitivity of Consumption
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 139
Özet
Bir ekonomide tüketim harcamalarının makroekonomi politikalarını belirlemede çokbüyük bir paya sahip olduğu dikkate alındığında, tüketim değişkenindeki gelişmelerinarkasında yer alan temel faktörleri anlamak oldukça önem kazanmaktadır. Budoğrultuda 1930'lu yılların ikinci yarısından itibaren, Keynesyen Tüketim Fonksiyonuve 1950'li yılların başından 1970'li yılların sonuna kadar Yaşam Boyu-Sürekli GelirHipotezi, tüketim ve gelir arasındaki ilişkiyi açıklamada kullanılan başlıca modellerolmuştur. Bunun yanı sıra tüketim üzerine yapılan makroekonomik araştırmalar,Rasyonel Beklentiler Hipotezi tarafından önemli ölçüde etkilenmiştir. Son zamanlardazaman serileriyle yapılan ampirik çalışmaların birçoğu, rasyonel beklentiler altındasadece sürekli gelirdeki beklenilmeyen değişmelerin cari tüketimi etkilemesi gerektiğiniifade eden rassal yürüyüş modeline; tüketim ve gelir arasındaki uzun dönem ilişkisinedayanan dinamik zaman serilerinin kullanıldığı tüketim modeline dayanmaktadır.Bu çalışmanın birinci bölümü, Mutlak Gelir Hipotezi, Nispi Gelir Hipotezi,Zamanlararası Tüketim Tercihi, Yaşam Boyu Gelir Hipotezi, Sürekli Gelir Hipotezi veTüketimin Rassal Yürüyüş Modelinin varsayımlarını ve yöntemlerinin analiziniiçermektedir. Özellikle modern tüketim teorileri arasında yer alan Yaşam Boyu-SürekliGelir-Rassal Yürüyüş modelleri detaylı bir şekilde incelenmektedir. Çalışmanın ikincibölümünde, tüketim modellerinin test edilmesini temel alan ampirik çalışmalarınulaştığı sonuçlar, kapsamlı bir literatür incelemesi vermektedir. Son bölümde ise,tüketimin cari gelire aşırı duyarlılığını ölçmek amacıyla, 1987:1-2003:4 dönemi içinTürkiye'ye ait veriler kullanılarak bazı zaman serileri analizleri yapılmaktadır.
Özet (Çeviri)
Considering the importance of consumption expenditure in determining macroeconomicpolicies in an economy, it is very important to understand the major factors behinddevelopments in consumption variable. In this view, since the second half of 1930?s,The Keynesian Consumption Function and from the early 1950?s until the late 1970?s,Life Cycle-Permanent Income Hypothesis have been the models mainly used forexplaining the relationship between consumption and income. Besides, macroeconomicresearch on consumption has been influenced profoundly by rational expectationhypothesis. Most of the recent empirical work on consumption time series are based onthe model known as random walk model of consumption that implies under rationalexpectations only surprises in permanent income should affect current consumption, anddynamic time series model of consumption, underlying long-run relationship betweenconsumption and income.Chapter I of our study contains assumptions and analysis of the methods of AbsoluteIncome Hypothesis, Relative Income Hypothesis, Intertemporal Consumption Choice,Life Cycle Income Hypothesis, Permanent Income Hypothesis and Random WalkHypothesis of Consumption. Especially, Life Cycle-Permanent Income-Random Walkmodels take place in modern consumption theories are examined in detail. In Chapter IIof our study, results of empirical studies on the basis of testing of consumption modelsprovides a comprehensive literature study. In the last chapter, for the purpose ofmeasuring excess sensitivity of consumption to income, we run some time seriesanalyses using Turkish data for 1987:1-2003:4.Consumption Models, Life Cycle-Permanent Income, Random Walk, Excess