Mu'tezile ve Ehl-i Sünnet ekollerine göre Allah'ın adaleti meselesi (Doğal felaketler ve ızdıraplar bağlamında)
The problem of God's fairness according to Mutazila and Ehl Sunnah schools (in terms of natural evil and suffering)
- Tez No: 186475
- Danışmanlar: PROF.DR. MUHİTTİN BAĞÇECİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Adalet, Allah'ın Adaleti, Doğal Felaketler, Izdıraplar, Fairness, God?s fairness, Natural evil, Suffering
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kelam Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
Tezin konusu, Mu'tezile ve Ehl-i Sünnet ekollerinin doğal felaketler ve ızdıraplar konusubağlamında Allah'ın adaleti sorununa yaklaşımlarının belirlenmesi.Tezin amacı, güncel bir konu olması sebebiyle doğal felaketler ve ızdıraplarda Allah'ınadaleti konusunda Mu'tezile ve Ehl-i Sünnet ekollerinin bu mesele üzerinde hangi görüşleriileri sürdüğünü tespit edip, gerek görülürse bu görüşlerin analiz ve değerlendirmesini yapmak.Tez, giriş ve üç ana bölümden oluşmaktadır. Birinci Bölüm; adalet kavramının sözlük, ıstılahûanlamları ile bu kavramın Kur'an-ı Kerim'de ve hadislerde hangi anlamlarda kullanıldığınıiçerir. kinci Bölümde; klasik kelam okullarından Ehl-i Sünnet'in ve Mu'tezile'nin adaletkavramına ilişkin akli ve nakli delilleri üzerinde durulmuştur. Üçüncü Bölümde ise, Ehl-iSünnet'in ve Mu'tezile'nin adalet anlayışlarına göre doğal felaket ve ızdıraplara bakış açılarıişlenmiştir.Tez çalışması süresince elde ettiğimiz bulgular neticesinde ortaya çıkan sonuç; Ehl-i Sünnetve Mu'tezile kelam ekollerinin kendi kelam ilkeleri doğrultusunda adalet kavramınayaklaştıkları, doğal felaket ve ızdıraplara ibret, ceza, dünyevi imtihanın bir parçası olması,arka planda fayda içeren durumlar olması, ahirette karşılığının verileceğinin olması, günahlarakarşılık olması, imanın derecesinin sorgulanması açılarından yaklaştıkları ve bu görüşlerinibirinci ve ikinci teşri' kaynaklarından destekledikleri şeklindedir.
Özet (Çeviri)
The subject matter of the current study is the determination of the approaches of Mutazila andEhl Sunnah in relation problem of God?s fairness about natural evil and sufferingThe aim of the thesis is to determine what approaches Mutazila and Ehl Sunnah doctrin claimabout God?s fairness on natural evil and suffering and if it is needed, to analyse theseapproaches and compare themThe current study contains three main chapters. The first chapter consists of the dictinory andıstılahi meanings of fairness and also contains in what meanings these words are used inQuran and in hadiths. The second chapter fowses on rational and nakli evidences about theconsept of fairness of Mutazila and Ehl Sunnah which are from the school of classical islamictheology. The third chapter is about the approaches of Ehl Sunnah and Mutazila on subject ofnatural evil and suffering according to their understanding of fairness. There are somefindings of this study. The first finding is that islamic theology school of Ehl Sunnah andMutazila approaches to the consept of fairness according to their own principles of islamictheology in two different ways.The other finding is that the doctrin of Ehl Sunnah and Mutazila explain the consept of naturalevil and suffering in terms of warning, punishment and being a part of the worldly testing.Furthermore, they argue the natural evil and suffering includes some positive result in theirbackgraund. Also they examine the natural evil and ızdırap in terms of being a response tosins and questioning the degree of belief. Lastly, they support their opinions with first andsecond hand teşri? sources.