Design and analysis of just-intime production systems
  1. Tez No: 4222
  2. Yazar: CEYDA OĞUZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CEMAL DİNÇER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Just-in-Time Production Systems, Kanban Systems, Pull Sys tems, Unit Load Size
  7. Yıl: 1988
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
ÖZET TAM-ZAMANINDA ÜRETİM SİSTEMLERİNİN TASARIMI VE ANALİZİ Ceyda Oğuz Endüstri Müiıendisiiği Bölümü Yüksek Lisans Tez Yöneticisi: Y. Doç. Cemal Dinger. Ekim, 1988 Tanı- Zamanında üretim sistemleri ilk olarak kritik kaynakların kısıtlı ol duğu Japon üretim sistemlerinde belirmiştir. Tam-Zamanında üretim sistem lerinde, ana amaç tüm kaynakların her türlü boşa harcanırnın: azaltmaktır. Bu amaca ulaşabilmek için makina hazırlama zamanlan, Önsüreler, ara envan terler ve hatalı üretim enazianmalıdır. Tam-Zamanında üretim sistemlerinin tasarımında öbek büyüklüğü, kanban sayısı, birim yük büyüklüğü ve ara stok kapasiteleri incelenmelidir. Bu çalışmada, tek ürünlü, tek hatlı, çok aşamalı ve çok dönemli Tam-Zamanında üretim sistemleri için bir matematiksel model geliştirilmiştir. Bu modelde hem amaç fonksiyonu hem de kısıtlar doğrusal değildir. Hesaplama zorlukların: azaltmak için bu model doğrusal bir mod ele indirgenmiştir. Daha sonra talebin stokastik olduğu durumu göz önüne alarak bir benzetim modeli geliştirilmiştir. Son olarak değişik talep yapılar: altında birim yük büyüklüğü ve ara stok kapasitelerinin modelin davranış: üzerine etkilerini görmek için, duyarlılık analizleri yapılmıştır. Sonuçlar plan lama uıkundaki en büyük talebin yüzde ÎO'unu aşan birim yük büyüklüğü değerlerinin model üzerine bir etkisi olmadığını göstermiştir. Anahtar kelimeler : Tam-Zamanında üretim Sistemleri, Kanban Sisfc ieri, Çekme Sistemleri, Birim Yük Büyüklüğü. iv
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DESIGN AND ANALYSIS OF JUST-IN-TIME PRODUCTION SYSTEMS Ceyda Oğuz M.S. in Industrial Engineering Supervisor: Asst. Prof. Cemal Dinçer October, 1988 Just~in-Time (JIT) production systems have initially appeared in the Japanese manufacturing environment 'due to the scarcity of their critical re sources. The main aim in JIT production systems is to eliminate waste. To achieve this objective, setup times, lead times, in-process inventories, and defective production must ali be minimized. In the design process of a JIT production system, several factors such as lot size, number of kanbans, unit load size, and buffer capacities must be taken into account. In this study, a mathematical model is developed for a single-item, single-line, multi-stage, and multi-period jii production system, xne original model ıs nonlinear m both objective function and constraints. To reduce the computational diffi culties, the nonlinear model is then approximated by a linear model. Next, a simulation model is developed to incorporate the stochastic nature of the demand. A sensitivity analysis is performed on unit load size and on buffer capacity under different demand patterns to examine their effects on the behavior of the model. The results show that those unit load size values exceeding 10 percent of the maximum demand in the planning horizon have no effect on the model.