Kamu borç yükü-borçlanmanın sürdürülebilirliği ilişkisi ve Türkiye uygulaması
The relationship between government debt burden-debt sustainability and application to Turkey
  1. Tez No: 186485
  2. Yazar: İSMAİL YÜKSEL ÖZÇELİK
  3. Danışmanlar: PROF.DR. MUSTAFA SAATÇİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Kamu borcu, Borç yükü, Sürdürülebilirlik, Government debt, Debt burden, Sustainability
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 126
Özet
Bütçe açıkları ve kamu borçları birçok ülkede tartışma konusu ve ilgi odağı olmaktadır.Türkiye'nin, 2000'li yıllarda büyük bütçe açıklarıyla karşı karşıya kalması, devlet borçlarınınsürdürülebilirliğiyle ilgili önemli kaygılara neden olmuştur.Bu çalışmada kamu borç yükü ile borçlanmanın sürdürülebilirliği arasındaki ilişkiincelenmiştir. Borç yükü ve borçlanmanın sürdürülebilirliğine ilişkin veriler 1999-2004 yıllarıarası dönem için incelenecektir.Bu çalışmada oransal analiz metodu ve reel faiz, büyüme, emisyon ve faiz dışı açık ilişkisimetodu kullanılmıştır.Bu çalışma, borç yükü ile borçlanmanın sürdürülebilirliği arasında oldukça büyük bir bağlantıbulunduğunu göstermektedir. Borç yükü ve borç sürdürülebilirliği arasında zıt yönlü bir ilişkiolduğu görülmektedir.
Özet (Çeviri)
Budget deficit and government debt have become a focus of public interest and debate inmany countries. The experience of the huge budget deficit in 2000s in Turkey raisedsignificant concerns about sustainability of the government debt.The relationship between government debt burden and debt sustainability are analyzed in thisstudy. The debt burden and debt sustainability are analyzed for the period 1999-2004.The ratio analysis method and the relationship between real interest, growth, issue and non-interest deficit method are used in this study.This study shows, there is a highly relationship between debt burden and debt sustainability inTurkey. There is an opposite relationship between debt burden and debt sustainability.