Ahmet Hilmi Kalaç (1888-1966)
Ahmet Hilmi Kalaç (1888-1966)
- Tez No: 186484
- Danışmanlar: PROF.DR. MUSTAFA KESKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Ahmet Hilmi Kalaç, Muammer Bey, Kayseri, Milli Mücadele, TürkiyeBüyük Millet Meclisi, Erciyes Gazetesi, Ahmet Hilmi Kalaç, Sir Muammer, Kayseri, National Struggle, Turkey GrandNational Assembly, the Erciyes Newspaper
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 331
Özet
Yakın tarihimiz, henüz tam anlamıyla araştırılmamış pek çok olay ve şahıslarla doludur.Ahmet Hilmi Kalaç'ın hayatının ve faaliyetlerinin ele alındığı bu çalışmada, perde arkasındakalan, ancak Osmanlı Devleti'nin yıkılışından Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşuna kadarolan süre zarfında ki birçok siyasû, sosyal, kültürel ve askerû olayların içerisinde bilfiilbulunan bu şahsiyetin tarih zincirindeki yeri ve önemini belirlemek amaç edinildi.Ahmet Hilmi Bey 1888 yılında Kayseri'de doğdu. Babası Mehmet Faik Efendi, annesi AyşeHanım'dır. Kalaç, ilk ve orta öğrenimini Kayseri'de tamamladıktan sonra İstanbul Lisesineyazıldı. Yüksek öğrenimini de İstanbul'da yapan Kalaç, hem Yüksek Öğretmen Okulu'nuhem de Siyasal Bilgiler Fakültesi'ni bitirdi.Tahsil hayatı sona erdikten sonra Kayseri'ye gelen Kalaç'ın Pınarbaşı'nda tanıdığıKaymakam Muammer Bey onun siyasû ve sosyal hayatında mühim bir yere sahiptir. MilliMücadele döneminde Kayseri'de, Milli Mücadele fikrinin uyanması için faaliyetlerdebulundu.Kayseri'nin basın tarihinde de önemli bir yere sahip olan Kalaç, 1910 yılında Kayseri'dekiilk Türk gazetesi olan Erciyes Gazetesi'nin çıkarılmasını sağladı ve gazetenin başyazarlığınıyaptı.Son Osmanlı Mebusan Meclisinde Kayseri Milletvekili olan Ahmet Hilmi Bey, 16 Mart 1920yılında İstanbul'un resmen işgal edilmesi üzerine Ankara'ya geldi. Türkiye Büyük MilletMeclisi'nin I. Döneminde Kayseri Milletvekili oldu.Ahmet Hilmi Bey'in 1920 yılında başlayan Kayseri milletvekilliği yedinci dönem sonunakadar yirmi altı yıl sürdü. 1946 yılında emekliye ayrıldı.Emekli olduktan sonra Ankara'ya yerleşen Ahmet Hilmi Kalaç, 19 Haziran 1966 tarihindevefat etti.Ahmet Hilmi Kalaç, 1911 yılında ?Kayseri'nin İktisâdi Mevkii? ve 1960 yılında da?Kendi Kitabım? adlı iki eser yazdı.
Özet (Çeviri)
Our priar history has been full of many events and persons which have not yet beeninvestigated perfectly. İn this thesis including the history run pf both political, social, culturaland army situation along the collapsing and settingup of Otoman Empire, I aimed to find therank and importance of Ahmet Hilmi Kalaç, who had taken a part in those processes.Sir Ahmet Hilmi was born in Kayserin 1888. Her parents were Sir Mehmet Faik and Mrs.Ayşe. After having the primary and secondary education, Kalaç was enrolled to İstanbul HighSchool. At the time Kalaç, had both taken the course of High Degree Teacher Education andPolitical Department Faculty.On coming Kayseri and met with him District Head Sir Muammer had a proper point in thepolitical and cultural life of Kalaç. At National Struggle Period, he acted a role on awakingthe taught of National Struggle in Kayseri.As having a proper place in the history of publishment in Kayseri, Kalaç ensured thepublishment of first Turkish Newspaper by taking a duty as the heaed writer at the newspaperin 1910 in Kayseri.While he was a deputy M.P. at the last Otoman Deputy Society, Sir Ahmet Hilmi came toAnkara on the obvious occupation of İstanbul on 16 March 1920. He was a deputy in the firstterm of Turkey Grand National AssemblyBeginning in 1920 deputy duty of Kayseri lasted 26 years to the end of seventh term. İn 1946he retired from his duty.After his retirement Sir Ahmet Hilmi Kalaç put up İn Ankara, until he died on 19 th June1966.Ahmet Hilmi Kalaç wrote; the ?Economic Position of Kayseri? in 1911 and ? My Book? in1960, by means of two trace.