10 numaralı Mühimme defterinin (s. 179-356) transkripsiyon ve değerlendirilmesi
The transcription and evaluation of Muhimme register no 10 (page 179-356)
- Tez No: 186585
- Danışmanlar: DOÇ.DR. MEHMET İNBAŞI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Mühimme, Mühimme Defterleri, Divân-ı Hümâyûn, Bürokrasi, Donanma, Eşkıyalık, Mühimme, Mühimme Registers, Counsil of State, Bureaucracy, Navy, Banditry
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 444
Özet
ÖZETYÜKSEK LİSANS TEZİ10 NUMARALI MÜHİMME DEFTERİ'NİN (sayfa 179-356)TRANSKRİPSİYON ve DEĞERLENDİRİLMESİİbrahim Etem ÇAKIRDanışman : Doç Dr. Mehmet İNBAŞI2006-Sayfa : 444Jüri Danışman: Doç. Dr. Mehmet İNBAŞIYrd. Doç. Dr. Bilgehan PAMUKYrd. Doç. Dr. Ersin GÜLSOYMühimme Defterleri, Osmanlı Devlet'inde üst düzey karar organı olanDivân-ı Hümâyûn'a ait fermân sûretlerinin bir araya getirilmesiyle oluşmuştur.Divân'a intikal eden siyasû, idarû, iktisadû ve kültürel olaylara ışık tutacaknitelikte pek çok bilgiyi bu defterlerde bulmak mümkündür. Transkripsiyon vedeğerlendirmesini yaptığımız 10 numaralı Mühimme Defteri, II. Selim döneminin1571-1572 yıllarındaki olaylarını ihtiva etmektedir. Defterin ağırlıklı konularınıdonanma ve eşkıyalık faaliyetleri oluşturmaktadır. Çalışmamızda; MühimmeDefterleri hakkında genel bilgilerin yanında, incelediğimiz defterin şekilözellikleri, transkripsiyon ve değerlendirmesine de yer verilmiştir. Çalışmanınsonunda indeks ve 10 numaralı Mühimme Defteri'nin fotokopisi yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMASTER THESISTHE TRANSCRIPTION and EVALUATION OF MUHIMMEREGISTER NO 10 (page 179-356)Ibrahim Etem ÇAKIRSupervisor: Assoc. Prof. Dr. Mehmet İNBAŞI2006-Page : 444Jury Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Mehmet İNBAŞIAssist. Prof. Dr. Dr. Bilgehan PAMUKAssist. Prof. Dr. Dr. Ersin GÜLSOYMühimme Registers compile the copies of the orders of the Ottoman Divanwhich was a supreme court in the Ottoman Empire. It is possible to find a verywide range of issues which cast light on political, administrative, economic andcultural events discussed at the Divan in these registers. Mühimme registernumber 10 which has been transcribed and evaluated includes the events of theyears 1571-1572 in the time of II. Selim. Emphasized issues of the register arenavy and banditry activities. In the study, the form, transcription and theevaluation of the register we have examined are included as well as the generalknowledge of Mühimme Registers. Appendix and the copy of the MühimmeRegister number 10 are illustrated at the end of the study.