Ardahan Çıldır bölgesi tarihi ve arkeolojik araştırmaları
Historical and archaeological surveys of Ardahan Cildir
- Tez No: 186592
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALPASLAN CEYLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Coğrafya, Tarih, Geography, History
- Anahtar Kelimeler: Ardahan, Çıldır, Urartu, Diauehi, Kimmerler, İskitler, Ardahan, Çıldır, Uruatrian, Diauehi, Cimmerian, Scythians
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 250
Özet
ÖZETYÜKSEK LİSANS TEZİArdahan-Çıldır Bölgesi Tarihi ve Arkeolojik AraştırmalarıYasin TOPALOĞLUDanışman: Doç. Dr. Alpaslan CEYLAN2006-SAYFA 175+ XIIIJüri: Doç. Dr. Alpaslan CEYLAN________________________________________________Medeniyetlerin beşiği olan Anadolu'yu Kafkaslara bağlayan ve en uçnoktayı oluşturan Ardahan bölgesi bulunduğu yer bakımından binlerce yıldırgüçlü devletlerin kuzeye açılmak veya Kafkaslardan Anadolu'ya geçişleri içinsahip olmak istediği bir bölgedir.Ardahan bölgesi şimdiye kadar bilinen tarihi içerisinde en erkenyerleşmelerini Neolitik Çağ'da görmüştür. Ancak çevresinin Tarih Öncesi dahaeskiye gittiği bilinmektedir. Ardahan bölgesinin de bulunduğu stratejik konumuve yerleşmeye uygun iklimi ile çevresi ile aynı dönemde yerleşme gördüğüdüşünülmektedir. Ancak bugüne kadar yapılan tespitlerde Paleolitik döneme aittaş aletlerin bulunamaması veya yapılan çalışmaların azlığı, yetersizliği ileaçıklanabilir.Bölgede daha sonra belirleyici topluluklar Urartular, Kimmerler ve İskitlerolmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMASTER THESISHistorical and Archaeological Surveys of Ardahan ÇildirYasin TOPALOĞLUSupervisor: Assoc. Prof. Alpaslan CEYLAN2006-PAGES 175+XIIIAssoc. Prof. Dr. Alpaslan CEYLANJury:________________________________________________The Ardahan Region, utmost part of Turkey which is between theCaucasian and the Anatolia cradle of civilization is a region that the powerfulstates acquires to go to the North or to pass the Caucasian to the Anatolia forthousands of years because of its whereabouts.In Ardahan Region, in declared history by now, earliest settlements areseen in Neolithic Age but as known its surroundings history is older than it.Thinking that the Ardahan Region has settlements with same period with itssurroundings, by its strategic position and best fit climate for settlement butunfinding stone tools belonging to Paleolithic era can be explained by deficiencyof the searching.Then in the region the determining communities were Uruatrian,Cimmerian and Scythian.