1. Dünya savaşında Erzurum'un Rus işgaline düşüşü
Russian occupation of Erzurum during World war I.
  1. Tez No: 186591
  2. Yazar: MEVLÜT YÜKSEL
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. CEMİL KUTLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, Türk İnkılap Tarihi, History, History of Turkish Revolution
  6. Anahtar Kelimeler: Erzurum, Doğu Anadolu, Çarlık Rusya, 3. Ordu, Rus KafkasOrdusu, Kafkas Cephesi, I. Dünya Savaşı, Ermeniler, Erzurum, Eastern Anatolia, Tsardom Russia, 3rd Army, Russian-Caucasian Army, Caucasian Front, World War I, Armenians
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 316
Özet
ÖZETYÜKSEK LİSANS TEZİI.DÜNYA SAVAŞI'NDA ERZURUM'UN RUS İŞGALİNE DÜŞÜŞÜMevlüt YÜKSELDanışman: Yrd. Doç. Dr. Cemil KUTLU2006-SAYFA:308+VIIIJüri : Yrd. Doç. Dr. Cemil KUTLUYrd. Doç. Dr. İ. Ethem ATNURYrd. Doç. Dr. İsmail EYÜPOĞLUBu çalışma, Kafkasya ve Anadolu bağlantısı üzerinde önemli bir stratejik konumasahip olan Erzurum'un I.Dünya Savaşı sonrasında Rus işgaline düşmesini konu almaktadır.Kafkasya Cephesi Doğu Anadolu Bölgesi'nde, bu bölge için tarihi emelleri olan,Rusya'ya karşı önemli muharebelerin verildiği bir cephedir. Rus Kafkas Ordusu, I.DünyaSavaşı'nın başlangıcından itibaren Kafkas Cephesi'nde, özelikle Erzurum'a yönelik sonderece ciddi taarruzlarda bulunmuş ve bunun sonucunda önemli muharebeler meydanagelmiştir. Özellikle Erzurum'un doğu, kuzey ve kuzey doğusunda meydana gelen busavaşlarda 3. Ordu, güçlü Rus taarruzlarına karşı önemli ve başarılı mücadeleler vermiştir.Sonuçta 1916 yılı başında iyice zayıflamış olan 3.Ordu, güçlü Rus taarruzlarına karşıkoyamayarak karargâhı olan Erzurum'u boşaltmak zorunda kalmıştır. Bunun üzerine 16 Şubat1916'da Erzurum Rus işgaline düşmüştür. Ruslar tarafından Erzurum işgal edildikten sonraRus Orduları batı, güney ve kuzey istikametinde önemli yollara hâkim olmuşlar ve bucephedeki işgalleri hız kazınmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMASTER THESISRUSSIAN OCCUPATION OF ERZURUM DURING WORLD WAR I.Mevlüt YÜKSELSupervisor : Assist. Prof. Dr. Cemil KUTLU2006-PAGE :308+VIIIJury : Assist. Prof. Dr. Cemil KUTLUAssist. Prof. Dr. İ. Ethem ATNURAssist. Prof. Dr. İsmail EYÜPOĞLUThis work discusses the invasion of Erzurum by Russia during the World War I, whichhas an important strategic position between Caucasus and Anatolia. Caucasian front in theeastern Anatolia was an important front where there were significant battles against TsardomRussia, which had historical ambitions on this region.From the World War I onwards, the Russian-Caucasian army attacked Erzurum inCaucasian front and as a result, there became important battles. In these battles especially inthe eastern, northern and northeastern Erzurum, the 3rd Army bravely struggled against theseattacks.Finally, in the early 1916, the 3rd Army, which was highly weakened in the battles,could not resist against these strong attacks and had to evacuate the headquarters, Erzurum. In16 February 1916, Erzurum was occupied by Russia. After the occupation of Erzurum, theRussian Army took the control of important routes in the west, south and north andaccelerated its occupations in this front.