Türkiye'de küreselleşme tartışmaları ışığında ulus devlete bakış
An approach to the nation state under the light of globalization discussions in Turkey
- Tez No: 186636
- Danışmanlar: PROF.DR. DAVUT DURSUN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Public Administration, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Küreselleşme, Ulus Devlet, Egemenlik, Çok Kültürlülük, Globalization, Nation State, Sovereignty, Multi-Culturality
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 248
Özet
Sakarya Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü Doktora Tez ÖzetiTezin Başlığı: Türkiye'de Küreselleşme Tartışmaları Işığında Ulus Devlete BakışTezin Yazarı: Köksal ŞAHİN Danışman : Prof. Dr. Davut DURSUNKabul Tarihi: 03/04/2006 Sayfa Sayısı : VI (ön kısım) + 242 (tez)Anabilim Dalı: Kamu YönetimiSon 25 yıldır teknolojik, siyasi ve ekonomik şartlarda dünya genelinde ve daha öncegörülmemiş hızda değişiklikler yaşanmaktadır. Başlıca sonuçları yoğunlaşan uluslararasıilişkiler ile farklı siyasi ve ekonomik sistemlerin yakınlaşması olan bu süreç, küreselleşmeolarak adlandırılmaktadır. Bilginin öne çıkışıyla ?Sanayi Devrimi? ve ?Modernite?ninbiçimlendirdiği sosyal ve siyasi yapılarda görülen değişme küreselleşmenin başlıcakarakteristiğidir. Bu bağlamda görülen, ulus devletin milli kimlik ve egemenlik gibi temelunsurlarına yönelik değişiklikler önemli tartışmalara sebebiyet vermektedir.Bu çalışmayla esas manada küreselleşmenin ulus-devleti nereye götürdüğü sorusuna cevaparanmaktadır. Araştırma; ulus-devletin temel unsurları ve yapısal özelliklerinin neler olduğu,sürecin siyasi boyutunun nasıl geliştiği, küreselleşmeyle hızlanan ekonomik, siyasi ve kültürelsüreçlerin ulus-devlet açısından ne anlama geldiği gibi sorular üzerinde yükselmiş, yöntemolarak araştırma konusunun doğası gereği betimleyici bir yaklaşım tercih edilmiştir.Verilerin yorumlanmasıyla ulaşılan tüm bulgular bütüncül (modernist) yapılanma anlayışınınortadan kalktığına işaret etmektedir. Yerelden uluslararası düzeye kadar tüm örgütlenmelerdeesneklik ve farklılıklara açıklık esas alınmakta, ulus-devletin temel ve yapısal unsurları budoğrultuda yeniden yapılanmaktadır. Ulus devletin ideolojik temelini oluşturan milliyetçiliğinyükselişi, ulusal bilincin hala küresel bilincin önünde oluşu, güçlü devletlerin reelegemenliklerindeki büyük artış, en önemlisi de hızlı ve kapsamlı tüm değişikliklere rağmenulusun yerini alacak bir meşruiyet zemininin belirmeyişi gibi bulgular ise; ulus devletin yokolmadığını, başlıca devlet biçimi olarak varlığını sürdüreceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Sakarya University, Institute of Social Sciences Abstract of PhD ThesisTitle of the Thesis: An Approach to The Nation State Under The Light Of GlobalizationDiscussions in TurkeyAuthor: Köksal ŞAHİN Supervisor: Prof. Dr. Davut DURSUNDate: 03/04/2006 Nu. of pages: VI (pre text) + 242 (main body)Department: Public AdministrationOver the last 25 years, there have been significant changes in economic, social and politicalconditions all over the world with an unprecedented speed. This change process has led to anincrease in the intensity of international relations and the convergence among differenteconomic and political systems, which is called globalization. Changes in social and politicalstructures shaped by ?Modernity? and ?Industrial Revolution? led by the emergence ofknowledge is the main characteristic of globalization. In this vein, changes caused byglobalization in nation state, national identity and sovereignty have led to significantdiscussions in different circles.With this study, in essence, the question of ?where the globalization is driving the nation-state? is investigated. Major components and structural characteristics of nation state, politicalaspects of globalization process, meaning of intensifying economic, political and culturalprocesses due to globalization on nation state are main interest of this thesis. To this end, anexploratory methodology was adopted due to the nature of the study.All findings indicate that the perspective of comprehensive-modernist structure is about todisappear. In all levels of organizations from local to international, flexibility and tolerance todifferences are accepted as basis, and all basic components and structural characteristics arerestructured in this direction. Findings such as the increase in nationalism which is theideological base of the nation state, national-mindedness still surpass world-mindedness, thereis great increase in the real sovereignty of the powerful states, and most importantly, the lackof a source of legitimacy taking over the nation indicate that nation state does not disappearand will continue its existence as the main national organization.