Üniversite öğrencilerinin uyumlu ve uyumsuz mükemmeliyetçilik özelliklerinin psikolojik belirti düzeyleri açısından incelenmesi
The ınvestigation of adaptive and maladaptive perfcetionism and psychological symtoms at university students
  1. Tez No: 186635
  2. Yazar: FATMA SAPMAZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MURAT İSKENDER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Uyumlu Mükemmeliyetçilik, Uyumsuz Mükemmeliyetçilik, PsikolojikBelirtiler, Üniversite Öğrencileri, Adaptive Perfectionism, Maladaptive Perfectionism, Psychological Symptoms, University Students
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 159
Özet
Bu araştırma; Mükemmeliyetçi olmayan üniversite öğrencileri ile uyumlu ve uyumsuzmükemmeliyetçi kişilik yanısıra sahip olanların çeşitli psikolojik semptomları yaşamadüzeyleri arasında farklılık olup olmadığını inceleyerek, mükemmeliyetçiliğin yalnızcasağlıksız bir kişilik değişkeni olmadığını ortaya koymak amacıyla yapılmış bir çalışmadır.Bu amaçla araştırma Sakarya Üniversitesi Eğitim Fakültesinin çeşitli programlarındaöğrenimlerini sürdüren 929 üniversite öğrencisi üzerinde gerçekleştirilmiş ve öğrencilertesadüfû yöntemle araştırma kapsamına alınmıştır.Bu çalışmada veriler üç ölçme aracı ile toplanmıştır. Uyumlu ve uyumsuzmükemmeliyetçileri ve mükemmeliyetçi olmayan öğrencileri belirlemek amacıyla Slaney vearkadaşları tarafından (1999) tarafından geliştirilen ve araştırmacı tarafından Türkçe'yeuyarlaması yapılan ?APS Mükemmeliyetçilik Ölçeği? kullanılmıştır. Psikolojik semptomdüzeyleri ise Deragotis ve arkadaşları (1977) tarafından geliştirilmiş, Türkçe uyarlaması Dağ(1991) tarafından yapılmış olan Ruhsal Belirti Tarama Listesi (SCL-90) ile belirlenmiştir.Demografik değişkenleri belirlemek amacıyla da araştırmacı tarafından hazırlanan BilgiFormu kullanılmıştır.Mükemmeliyetçi olmayan ve farklı Mükemmeliyetçilik yapılarına sahip olan üniversiteöğrencileri ile yaşadıkları Psikolojik semptom düzeyleri arasında farka dayalı bir ilişki olupolmadığını belirlemek amacıyla toplanan veriler One Way Anova Tekniği ile çözümlenmiştir.Cinsiyet ile farklı mükemmeliyetçilik boyutları arasındaki ilişkiler ise t testi ile analizedilmiştir.Araştırmalar sonucunda, belirlenen mükemmeliyetçilik sınıflandırmaları ile araştırmakapsamında yer alan somatizasyon dışındaki tüm psikolojik semptomlar arasında farka dayalıbir ilişki olduğu bulunmuştur. Elde edilen bulgular ışığında uyumsuz mükemmeliyetçilerinpsikolojik belirti düzeyleri en yüksek grup olduğu belirlenmiştir. Bu sırayı mükemmeliyetçiolmayanlar takip ederken en düşük düzeyde psikolojik belirtilere sahip olan grubun uyumlumükemmeliyetçiler olduğu görülmüştür. Cinsiyet değişkeninin ise, öğrencilerinmükemmeliyetçilik tutumlarıyla ilişkisi anlamlı bulanamamıştır.
Özet (Çeviri)
Psychological Counseling and GuidanceThe purpose of this study was to investigate of the relationship between the levels of variouspsychological symptoms comparing the non-perfectionist, adaptive perfectionist and maladaptiveperfectionist, claims that perfectionism is not just an unhealthy personality variable. The basicresearch assumption was that maladaptive perfectionism would be in a positive correlation withpsychological symptoms ın contrast to adaptive perfectionism.The study carried out 929 university students (539 female and 390 male). In this study theRevised Almost Perfect Scale (APS-R; Slaney, et al., 2001) and Symptoms Check List-90-Revised Inventory (SCL-90-R; Derogatis, et al., 1977) were used. The APS-R classifiesperfectionists or non perfectionists, adaptive perfectionists and maladaptive perfectionists andSCL-90-R assesses the 9 primary psychological symptoms.One way ANOVA and correlation were used to statistically evaluate the data. The researchfindings indicated that some significant relations between three groups(factor) of perfectionism(non-perfectionism, adaptive perfectionism and maladaptive perfectionism ) and psychologicalsymptoms such as Obsessive Compulsive Symptoms, Interpersonal Sensitivity, Depression,Anxiety, Hostility and Phobic Anxiety, in the present sample. However no statisticallysignificant relation was observed somatization and perfectionism. And general psychologicalsymptoms were associated with three types of perfectionism. According to these results studentswho can be described as adaptive perfectionist had low scores in terms of all of psychologicalsymptoms except somatization, whereas maladaptive perfectionist didn?t have. Additionally nonperfectionists? psychological symptoms scores found to be higher than maladaptive perfectionistsand lower than adaptive perfectionists. The variable of sex was found to have no significantrelation with the perfectionist attitudes of the student. Finally, the limitations of this study arediscussed and suggestions for future research are offered.