Burgazi Fütüvvetname dil incelemesi-metin-sözlük
Burgazi Fütüvvetname grammar-text-glossary
- Tez No: 186652
- Danışmanlar: PROF.DR. ZİKRİ TURAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Türk Dili, Eski Anadolu Türkçesi, Fütüvvet, FütüvvetnÃme, Turkish Language, Old Anatolian Turkish, Fütüvvet, FütüvvetnameKeywords:
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 245
Özet
SAÜ, Sosyal Bilimler Enstitüsü Yüksek Lisans Tez ÖzetiTezin Başlığı: Burà Ãzì FütüvvetnÃme (Dil ncelemesi - Metin - Sözlük)Tezin Yazarı: Kaan YILMAZ Danışman: Prof. Dr. Zikri TURANKabul Tarihi: 31.05.2006 Sayfa Sayısı: 8 (Ön Kısım) + 245 (Metin)Anabilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı: Yeni Türk Dili?Fütüvvet?, başlangıçta tasavvufû bir mahiyet taşırken 13. yüzyıldan itibaren içtimaû, iktisadûve siyasû yapılanmaya dönüşmüş kurumu karşılayan Arapça kökenli bir kelimedir. ?Fütüvvet-nâme?ler ise fütüvveti konu alan fütüvvetin adab ve erkanı hakkında bilgi veren eserlerinortak adıdır.Bu çalışma, 13. yüzyılda yazıldığı tahmin edilen, eldeki ilk nüshası H.923/M.1507 tarihindeistinsah edilmiş Burà Ãzì Fütüvvet-nÃmesi üzerinde yapılmış dil incelemesi ve metintranskripsiyonundan oluşmaktadır.Çalışma'nın ?Giriş? bölümünde Fütüvvet kurumu ve Fütüvvet-nÃmelerin tanımı yapıldıktansonra ilk Türkçe Fütüvvet-nÃme olan Burà Ãzì Fütüvvet-nÃmesi hakkında kısaca bilgiverilmiştir.? mla Özellikleri? bölümünde seslerin, metinde hangi işaretlerle karşılandığı gösterildi. ?SesBilgisi? bölümünde metne göre ?Ses Uyumları? ve ?Ses Değişmeleri? bahisleriincelenmiştir. ?Metin? bölümünde ise FütüvvetnÃme'nin karşılaştırmalı nüsha çalışmasınadayanan metin transkripsiyonu verilmiştir. ?Sözlük? bölümünde seçme kelimelere yerverilmiştir. ?Sonuç? bölümünde metne ait hususi tespitler sıralanmıştır.Çalışmanın sonuna, transkripsiyonlu metni kontrol etme imkânı sağlamak için esas alınannüshanın ve tamir nüshasının ilgili bölümlerinin fotokopisi verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Sakarya University Insitute of Social SciencesSakarya nive sity Soc cienenc Abstract of Master?s Thesistra ast hesiTitle of the Thesis: Burà Ãzì FütüvvetnÃme (Grammar - Text - Glossary)Kaan YILMAZ Prof. Dr. Zikri TURANAuthor:Author: Supervisor:Supervisor:perviDate: 31.05.2006 Nu. of pages: 8 (pre text) + 245 (appendices)DatDepartment: Turkish Language and Literature Subfield: Modern Turkish LanguageDepa tment Subfield:en bfieldThe word ?Fütüvvet? is an Arabic word. That means a foundation transformed into social,economical and political construction from 13th century on while it has had the essentialcharacter of sufism in the beginning. Fütüvvetnames too is the common name that givesinformation about fütüvvet, the regular customs and observances of fütüvvet.This work, written roughly in 13th century, is consist of the text of transcription andlanguage studying, carried out about the Fütüvvetname of Burgazi, its first copy wasreproduced in 1507.In the chapter of introduction, the information relating to Fütüvvetname of Burgazi, that isthe first Fütüvvetname, was given after the definition of fütüvvet and the society of fütüvvetwere presented and explained.In the chapter of orthography, the marks used for the voices were shown. In the chapter ofphonetics, in respect of the text, the subjects of phonetic harmony and alterations werestudied. In the chapter of the Text, the text of transcription based on the study ofFütüvvetname?s comparative copy was given. In the chapter of conclusion, the personaldetermining relating to the text were listed in order.In the end of the study, in order to provide the text of transcription to check, thephotocopies of relevant section of basic and repairing copy were given.