Runik harfli Dağlık Altay Bölgesi yazıtları
Runic inscriptions of Gorno Altai
- Tez No: 413686
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ÖLMEZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, Türk Dili ve Edebiyatı, Linguistics, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Eski Türk Yazıtları, Eski Türk Runik Yazısı, Dağlık Altay Bölgesi Runik Yazıtları, Old Turkic Inscriptions, Old Turkic Runic Scripts, Runic Inscriptions of Gorno Altai
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eski Türk Dili Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 388
Özet
Bu tez çalışmasında, Runik yazıtlar içinde oldukça büyük bir yer kaplayan Dağlık Altay Bölgesi yazıtlarıyla ilgili şimdiye kadar yapılmış olan çalışmaların Türkçe olarak biraraya getirilmesi amaçlanmış ve bu kapsamda, Katalog Drevnetyurkskih Runiçeskih Pamyatnikov Gornogo Altaya“ ve ”Korpus Tyurkskih Runiçeskih Nadpisey Yujnoy Sibiri“ yayınlarıyla ”Altay Yazıtlarından Bar-Burgazı II (A 21) Yazıtı“; ”Kalbak-Taş XX (A 43) ve Kalbak-Taş XXI (A 44) Yazıtları ya da Eski Türklerde Okuryazarlık“; ”Köpçegen (A 49) Yazıtı" makaleleri esas alınarak bu yazıtların daha önceki okuma denemeleri derlenmiş, Rusça yapılan yorumlar Türkçeye çevrilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to bring together all of scientific studies about runic inscriptions of Gorno Altai which have an important place in all runic inscriptions in Turkish. For this purpose,“Catalog Drevnetyurkskih Runiçeskih Pamyatnikov Gornogo Altai”and“Korpus Tyurkskih Runiçeskih Nadpisey Yujnoy Sibiri”as well as“Altay Yazıtlarından Bar-Burgazı II (A 21) Yazıtı”;“Kalbak-Taş XX (A 43) ve Kalbak-Taş XXI (A 44) Yazıtları ya da Eski Türklerde Okuryazarlık”;“Köpçegen (A 49) Yazıtı”were handled, reading attempts of these inscriptions were collected and Russian interpretations were translated in Turkish.