Futbol ekonomisinde naklen yayın gelirlerinin bölüşümünün analizi
Analysis of sharing TV broadcast rights in economy of football
- Tez No: 186672
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. KEMAL AYDIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Spor, Economics, Sports
- Anahtar Kelimeler: Futbol Ekonomisi, Bağlılık körlüğü, Taraftar müşteriiv, Economy of football, supportive consumer, blindness of addictionv
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
SAÜ, Sosyal Bilimler Enstitüsü Yüksek Lisans Tez ÖzetiTezin Başlığı: ?Futbol Ekonomisinde Naklen Yayın Gelirlerinin Bölüşümünün Analizi?Tezin Yazarı: Tolga Güreş Danışman: Yrd.Doç.Dr. M. Kemal AYDINKabul Tarihi: 4 Temmuz 2006 Sayfa Sayısı: V (ön kısım) + 68 (tez)Anabilimdalı: ktisatFutbolun gösteri niteliğinin, süreç içinde endüstriyel bir niteliğe dönüşmesi, onuticari bir iş kolu haline getirdi. Bugün bu niteliksel değişim ve gelişim, kendiekonomisini meydana getirmede pek de gecikmedi. ?Futbol ekonomisi? olarak ifadeedilebilecek bu gelişme, doğal olarak kendi mali değerlerini de ortaya çıkarttı.Küreselleşmenin avantajlarını paraya çevirme açısından, futbol ekonomisinin enönemli aracı televizyondur. Televizyonların naklen yayınladığı maçları, üç milyarkişinin aynı anda, aynı heyecanla dünyanın değişik yerlerinden izleyebiliyor olması;yeni satış stratejileri ve gelir kaynakları oluşturmanın ve aynı zamanda pastadan payalabilme savaşlarının da yolunu açmıştır.Bu tezde, kimlerin bu pastadan ne kadar pay aldığı incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Sakarya University Insitute of Social Sciences Abstract of Master?s ThesisTitle of the Thesis: Analysis of Sharing TV Broadcast Rights in Economy of FootballAuthor: Tolga Güreş Supervisor: Assoc. Prof. Dr. M. Kemal AYDINDate: 4 July 2006 Nu. of pages: V (pre text) + 68 (main body)Department: EconomicsThe fact that the show feature of football has transformed into an industrial featurein the course of time, has turned it into a business. Today, this characteristictransformation and development has not also been late to establish its owneconomy. This development, which can be called as `football economy?, hasnaturally revealed its own financial values.In terms of turning the advantages of globalization into money, the most importantmeans of the football economy is the television. As the live broadcast of the matchson television can be watched by three billion people in different parts of the worldon the same instant with the same enthusiasm, this has paved the way for thecreation of new sales strategies and income sources. Also, it has paved the way forthe wars of participation in the profits.In this thesis, who is getting how much share of this profit is being analyzed.