Part-time çalışma kavramı, içeriği ve uygulanabilirliği: Sakarya'da bir araştırma
Part-time working concept, its content and piacticability: A research in Sakarya
- Tez No: 186671
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FATMA FİDAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
- Anahtar Kelimeler: Part-Time Çalışma, Esnek Çalışma, Çağrı Üzerine Çalışma, Part-Time Work, Flexible Work, On Call Work
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Esnek çalışma biçimlerinden biri olan part-time çalışma, ekonomik kriz dönemlerindeistihdamın korunması ve işsizliğin önlenmesi amacıyla bütün Dünya'da ve özellikle ABülkelerinde yaygın olarak uygulanmaktadır. Part-time çalışma; işyerinde tamgün çalışanemsal işçilerin normal çalışma sürelerinden önemli ölçüde daha kısa süre ile çalışmalarışeklinde ortaya çıkan bir çalışma türüdür.Part-time çalışma, daha çok gençlerin, kadınların ve yaşlıların işgücüne katılımındaetkin rol oynamaktadır. Part-time çalışmanın işçiler ve işverenler tarafından pek çokavantajı ve dezavantajı bulunmaktadır. Part-time çalışmanın işçiler tarafından tercihedilmesinin nedeni iş süresinin normal çalışma süresinden daha kısa ve kişisel olmasıdır.Part-time çalışmanın işçiler için en önemli dezavantajı, çalışma süresinin aza olmasınabağlı olarak, alınan ücretin de az olmasıdır. Part-time çalışmayı, işverenler daha düşükmaliyetli olması nedeniyle tercih ederken, çalışanların işyerine bağlı olmamalarıdurumundan şikayet etmektedirler.Bu çalışmanın amacı, 4857 sayılı ş Kanunu ile çalışma hayatımıza giren part-timeçalışmanın, Sakarya li'nde alan araştırması yapılarak; karakteristik özellikleri, olumluve olumsuz yönleri, diğer çalışma biçimleri ile karşılaştırma yapılması ve tercih edilmenedenlerinin, mevzuatımız açısından değerlendirilmesidir.
Özet (Çeviri)
)Department: Labour Economics and Industrial RelationsSubfield: Labour Economics and Social PolicyPart time working which is one of the flexible kind of working styles which iscommonly applied in terms of economic crisises by the aim of protection theemployment and prevention the unemployment in all around the world and inEuropean Union countries. Part-time working is a kind of working whichappears by the considerably shorter working time of equal full time workers?from their normal time of working.Part-time working ,performs actively mostly in participation of youth ,womenand old people to the labour force. There are many advantages anddisadvantages of part-time working for workers and for the employers. Thereason of preference of part time working by the workers is, its being personaland its shorter working time.. The most important disadvantage of part-timeworking for workers is, its low payment which is connected to the shorterworking time. The employers who prefer part-time working for its low paymentcomplain about the workers are not devoted to their business..The object of this study is to compare part time working, which come in to ourlife with Business Law numbered 4857 by its advantages and disadvantages andcharacteristic features with other working styles and to evaluate its preferencereasons according to our regulations.