Bilgisayar destekli yabancı dil öğretimi ile ilgili öğrenci görüşleri
Students conception about computer based foreign language teaching
- Tez No: 186673
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ÇETİN BAYTEKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Bilgisayar, Bilgisayar Destekli Öğretim, Bilgisayar DestekliYabancı Dil Öğretimiviii, Computer, Computer Based Learning, Computer Based ForeignLanguageTeachingix
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 125
Özet
SAÜ, Sosyal Bilimler Enstitüsü Yüksek Lisans Tez ÖzetiTezin Başlığı : Bilgisayar Destekli Yabancı Dil Öğretimi le lgili Öğrenci GörüşleriTezin Yazarı : Hakan SARI Danışman: Yrd. Doç. Dr. Çetin BAYTEK NKabul Tarihi : 14 Haziran 2006 Sayfa Sayısı : VII (ön kısım)+100(tez)+16(ekler)Anabilimdalı : Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi BölümüBu araştırmada, yabancı dil öğretiminde Bilgisayar Destekli Öğretim kullanılması ileilgili, lköğretim birinci kademe beşinci sınıf öğrencilerinin görüşleri değerlendirilir.Araştırma verileri 21 maddeden oluşan bir anket yardımı ile toplanmıştır.Araştırmanın örneklemini stanbul ili, Avcılar ilçesi, MEV Nihat Çandarlı lköğretimOkulu (devlet okulu) ve Özel Okyanus Koleji (özel okul) birinci kademe beşincisınıf öğrencileri oluşturmuştur. Araştırma devlet okulunda 150, özel okulda 60öğrenci olmak üzere toplam 210 öğrenci ile yürütülmüştür.Araştırmanın verilerinin analizinde frekans, yüzde, Ki kare testi gibi istatistikselteknikler kullanılmıştır.Araştırma sonucunda elde edilen önemli bulgular şunlardır;a. Araştırmaya katılan öğrencilerin kelime öğrenme, tümce kurma, bol tekraryapma gibi konularda olumlu düşüncelere sahip oldukları,b. Özel okuldaki öğrencilerin, metinleri anlama, kelimeleri öğrenme, öğrenmezamanını kısaltma, tekrar yapma, oyun oynama konularında devletokulundaki öğrencilere oranla daha olumlu düşüncelere sahip oldukları,c. Erkek öğrencilerin; yazılı anlatım, kelime öğrenme, tümce kurma, tekraryapma konularında, kız öğrencilere oranla daha olumlu düşüncelere sahipoldukları sonuçlarına varılmıştır.
Özet (Çeviri)
SAU, Insitute of Social Sciences Abstract of Master?s ThesisTitle of the Thesis:Students Conception About Computer Based Foreign Language TeachingAuthor: Hakan SARI Supervisor :Assoc. Prof. Dr. Çetin BAYTEK NNu. of pages: VII (pre-text)+ 100(main body)+16 (appendices)Date : 14 June 2006Department : Computer and Instructional Educated TechnologyThe aim of this research is to evaluate the conceptions of the 5th grade students aboutcomputer based foreign language teaching. A measuring tool consisted of 21questions are developed to realize this aim.The sample of the research is composed of 5th grade students of Okyanus Collegeand MEV Nihat Çandarlı Primary School. The research is executed with total 210students from 150 students of MEV. Nihat Çandarlı Primary School and 60 studentsof Okyanus College.The data obtained from the measuring tool is evaluated by the help of SPSS programusing frequency and chi-square analysis tecniques.According to the findings obtained from the research;a. Students have positive opinions some issues such that computer based foreignlanguage learning is helpful for learning vocabulary, making sentence,repeating activitiesb. Students in private school have more positive opinions than public school?sabout some issues such that computer based foreign language learning ishelpful for repeating activities, learning vocabulary, playing games.c. Boys have more positive opinions than girls? about some issues such thatcomputer based foreign language learning is helpful for writing activities,learning vocabulary, making sentence and repeating activities.