Beden eğitimi öğretmenlerinin iş doyum düzeylerinin araştırılması (Kocaeli İl örneği)
Researching of work satisfaction level of physical education teachers (sample city Kocaeli)
  1. Tez No: 186681
  2. Yazar: HÜSEYİN ERSİN GÜLAY
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. GÜLTEN HERGÜNER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Eğitim, Öğretmen, Beden Eğitimi Öğretmeni, ş Doyumu, Education, Teacher, Physical Training Teacher, Work Satisfaction
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 175
Özet
SAÜ, Sosyal Bilimler Enstitüsü Yüksek Lisans Tez ÖzetiTezin Başlığı: Beden Eğitimi Öğretmenlerinin ş Doyum Düzeylerinin Araştırılması(Kocaeli l Örneği)Tezin Yazarı: Hüseyin Ersin GÜLAY Danışman: Yrd. Doç. Dr. Gülten HERGÜNERKabul Tarihi: 30.05.2006 Sayfa Sayısı: XII(Ön Kısım)+152(tez) +10(ekler)Anabilimdalı: Beden Eğitimi ve Spor Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor ÖğretmenliğiBu araştırma; değişimin çok hızlı yaşandığı bu dönemde topluma faydalı, bedenen ve ruhensağlıklı bireylerin yetiştirilmesinde ve ülke sporunun gelişmesinde etkisi büyük olan bedeneğitimi öğretmenlerinin iş memnuniyetlerinin sağlanmasında faydalanılması amacıylayapılmıştır.Araştırmada öncelikli olarak; eğitim, öğretmen, beden eğitimi öğretmeni ve iş doyumu ileilgili yayın taramasından elde edilen kuramsal alt yapıya yer verilmiştir. Daha sonra daKocaeli ilinde görev yapan beden eğitimi öğretmenlerine uygulanan anketten elde edilenbulgular değerlendirilmiştir. Uygulanan anket, kişisel bilgiler ve iş doyum düzeyini belirleyeniki ayrı bölümden oluşmuştur. Kişisel bilgiler bölümünde; öğretmenlere ait cinsiyet, öğrenindurumu, yaş, uzmanlık alanı, hizmet yılı, görev yeri ve hizmet içi eğitim kurslarına katılımsayıları araştırılmıştır. kinci bölümde ise; Meslek ve Niteliği, Mesleğin Çalışma Şartları,Mesleksel ve Sosyal lişkiler, Ekonomik Şartlar, Yönetim ve Denetim Biçimi, SosyalGereksinimler boyutlarına ayrılmış, öğretmenlerin iş doyum düzeylerini belirleyecek sorularyer almıştır. Ankete 2005-2006 öğretim yılında görev yapan 247 öğretmen cevap vermiştir.Verilerin analizi için, SPSS programından yararlanılmış ve frekans, yüzde, aritmetik ortalama,standart sapma, t-testi, tek yönlü varyans analizi ve scheffe testi kullanılmıştır.Analizler sonucunda, beden eğitimi öğretmenlerinin mesleklerinden ?orta? derecede doyumsağladıkları tespit edilmiştir. Eğitim enstitülerinden mezun öğretmenlerin ?SosyalGereksinimler?, yaşı 51 ve üzeri olan öğretmenlerin ?Yönetim ve Denetim Biçimi?, ilmerkezinde görev yapan öğretmenlerin ?Mesleki ve sosyal ilişkiler? ve ?Ekonomik Şartlar?,hizmet içi eğitim kurslarına katılmayan öğretmenlerin , ?Meslek ve Niteliği? boyutlarındayaşadıkları iş doyumları diğer grupların yaşadıklarına göre anlamlı olarak düşük saptanmıştır.Öğretmenlerin görev yerlerine göre, iş doyumu düzeylerini belirleyen sorulardan 9 tanesindeanlamlı farklılık bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Sakarya University Institute Of Social Sciences Abstract Of Master?s ThesisTitle of the Thesis: Researching Of Work Satisfaction Level Of Physical Education Teachers(Sample City Kocaeli)Author: Hüseyin Ersin GÜLAY Supervisor: Asst. Prof. Dr. Gülten HERGÜNERDate: 30 June 2006 Nu.Of pages: XII(pre text)+152(main body)+10(appendices)Department:Physical Education and Sport Subfield:Physical Education and Sport TeachingThe research aims to be got benefit from providing work satisfaction of physical educationteachers who have importance in education of heality people physically and phychologicallyand developing of national sports in period which everything changes fast.Firstly, theoretical information, which is obtained from publication about education, teacher,physical education teachers and work satisfaction, is given place to this research. Secondly,the data, which are obtained from public survey that is applied to physical education teachersin Kocaeli, are appreciated. This public survey includes two parts which are personalinformation and level of work satisfaction. In personal information party, sex of teachers,their education level, age, domain of specialization, age of duty, duty place and number ofparticipation to course of work education are investigated. In second party, question whichdetermine level of work satisfaction of physical education teachers, are asked about work andits quality, work conditions, social relations, economic conditions, management and controlsystem and social necessities. 247 physical education teachers, who continue to work ineducation year of 2005-2006, have joined this public survey.To analyze data, the SPSS programme is utilized and frequency, percentage, aritmethicavarage, standart bias, t-test, one direction variatian analyze and schefee test are used.To sum up, results of analyze shows that physical education teachers have work satisfactionat middle level. The work satisfaction at dimensionsof social of necessities for physicaleducation teachers who graduate from education institüs, the management and control stylefor 51 and upper age teachers , job and social relations and economic conditions for teacherswho have duty in the city center, jpb and its quality for teachers who don?t participate tocourse of job education, has been determined meaning fully lower than the other groups. Themeaninigfull difference has been found at 9 of these questions which determine worksatisfaction levels of teachers according to their duty place.