İkinci dünya Savaşı sürecinde Türk-Yunan ilişkileri.
- Tez No: 186711
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. MEHMET YÜCEL KARLIKLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, Türk İnkılap Tarihi, Uluslararası İlişkiler, History, History of Turkish Revolution, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Dostluk, denge, Türkiye, Yunanistan, Friendship, equilibrium, Turkey, Greece
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 164
Özet
ÖZBugüne kadar dü manca tavırları ile bilinmeyen yönleri bir kenara atılmı Türk -Yunan ili kilerinin en zor zamanlarda bile ne kadar iyiniyet çerçevesine oturuldu ukinci Dünya Sava ı günlerinden açıkça ortaya çıkmaktadır. Gerçekte bu durumekonomisi zayıf olan ülkelerin Büyük Devletler tarafından ustalıkla kullanılmasıörne idir. ki ülke dostlu unun yakın tarihimizdeki yeri, ba langıcını en kötü günlerdenalmı ve bugünlere kadar sa lam bir zemin üzerine kurulmu tur. Dü manlıklarınarkasında bu dost ve müttefik iki ülkenin kavgasından kazanım elde etmek öngörüsünesahip ülkeler bulunmaktadır. Ancak, Türkiye ve Yunanistan bu oyunlara gelmeyecekkadar dikkatli davranmı ve hassas dengeleri ustalıkla korumu tur. Dün oldu u gibibugün de aynı hedeflerden uzakla mayan ngiltere ve Rusya'nın stratejileri dünyagelece i için hâla bir tehdittir. Bu iki ülkenin çıkarları gere i bir araya gelmemeleridünya barı ı için etken bir unsurdur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTIt?s obviously coming into being Tiirkish - Greece relations placed into how agood-aimed circumstances on the days of World War II, which is thrown out hostilemanners and unknown relations aside even the difficult times. This is the situation ofthe example of usage in proficiency of the countries which have weak economies by thegreat countries in reality. The place of two countries? friendship in the near historystarted from the difficult days and settled down strong ground for today?s. There werethe countries gained prudently by the fight of these friendship and allied countries.However, Tiirkish and Greece have behaved very carefully and protected the sensitiveequilibriums that didn?t fall into these gambles. The strategies of England and Russiawere still a threat for the world future that didn?t go away from the same targetsnevermore. This was the effective factor for the world peace that these two countriesdidn?t come together for their opportunities.