156 Numaralı Ayntab Şeriyye Sicilinin Transkripsiyon ve eğerlendirilmesi (H 1310-1312, sayfa 3-96, 70-174 )
The transcription and analyse of Aintab Judicial Record Number 156 (H 1310-1312; pages 3-96, 70-174 )
- Tez No: 186747
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. CELAL PEKDOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Ayntab, ŞerÙiyye Sicili, İlÙâm, Kassâm, Hüccet, Vakfiye, Aintab, Judicial record, İlÙâm, Kassâm. Hüccet, Charter of awaqf
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 569
Özet
Hicri 1310-1314 (M. 1893-1896) tarihli, 156 Numaralı Ayntab ŞerÙiyyeSicili toplam 394 sayfadan oluşmaktadır. Bu çalışmada, şerÙiyye sicilinin ilk yarısınıoluşturan 200 sayfanın transkripsiyonu yapılmıştır. Bu bölüm Nâib Mustafa ÙAsımDönemine aittir ve toplam 312 dava tespit edilmiştir. 156 numaralı Ayntab ŞerÙiyyeSicili, 1893-1896 yıllarında Osmanlı Devleti'nde meydana gelen siyasi, idari, askeri,iktisadi ve sosyal olaylardan önemli olanların kaydedildiği bir sicildir. Bu olaylar;bürokrasi, dini hayat, müslim-gayr-i müslim ilişkileri, kültürel konular, idareciler vegörevleridir. Ayrıca alacak-verecek, veraset, cinayet gibi hukuki problemler de busicile kaydedilmiştir.
Özet (Çeviri)
Aintab Judicial Record Number 156, dated Hicri 1310-1314 (after Christy1893-1896) has been composed of totally 394 pages. In this research, thetranscription of 200 pages from first half of judicial record has been done. This partis belong to Nâib Mustafa ÙAsım Period and totally 312 cases have been detected init. Aintab Judicial Record Number 156 is a record in which the important political,administrative, military, economical and social events of Ottoman Empire in years1893-1896. These events are; bureaucratic, religious life, relations of muslims andnon-muslims, cultural subjects, administrators and their duties. Besides, somejudicial problems of receivables and loans, inheritance, and murder are recorded inthis record too.