123 numaralı Gaziantep Şeriyye Sicilinin Transkripsiyonu ve değerlendirmesi
Transcription and Analysis of Ayntab Judicial record nu: 123 (Lc. 1180-1181/1766-1767. Ad)
  1. Tez No: 186748
  2. Yazar: SERHAT KUZUCU
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. MURAT ÇELİKDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Şer`iyye sicilleri, hüccet, Ayıntab, nişân-ı şerif, Judicial Records, Hüccet, Ayıntab, Nişan-ı şerif (firman)
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 377
Özet
Sosyo-kültürel açıdan önemli bilgi ve kayıtlar içeren Osmanlı mahkemekayıtları, geçmişi günümüze yansıtan kıymetli yazılı kaynaklardandır. Belli bölgelereait olan bu kayıt defterleri yerel farklılıkları ortaya koymasının yanı sıra tümügözlendiğinde genel tespitlerinde oluşmasını sağlamaktadır. 123 Numaralı GaziantepŞer'iyye sicili Hicri 1180-1181 (M. 1766-1767 ) tarihlerini kapsamaktadır. Toplam196 sayfadan oluşan bu sicil defterinde 362 adet idari ve hukuki içerikli belgebulunmaktadır. Defter iki tarafı kullanılarak kaleme alınmıştır. Bir tarafınamerkezden gelen buyruldular, arzuhaller, nişân-ı şerûfler ve fermanlar gibi idariiçerikli belgeler diğer tarafında ise vakfiye, boşanma, alacak verecek, vasi tayini,nafaka, miras gibi hukuki içerikli belgeler kaleme alınmıştır. Transkripsiyonlarıyapılan bu belgeler içerisinde Gaziantep'in sosyal, ekonomik ve idari yapısıhakkında bilgi veren önemli verilere rastlanılmıştır.
Özet (Çeviri)
Ottoman court registers are so valuable sources that they include importantknowladge and records. These registers also reftlect past to present besides its socialand cultural value. Registers which belong to specific areas do not only manifestlocal differences but also help researchers reach more general conclusions. Thepresent study comprises analysis of the years 1180-1181 (Lunar Calendar- Hijrah) /1766-1767 AD. There are 362 number administrative and judicial documents in thisrecords which consist a total of 196 pages. Records were kept on both sides of theregister. On the first side administrative documments like petitions, buyruldus andfırmans coming from the capital were recorded to. The other side is related to judicialdocuments like debt, subsistence, divorce and heritage. These registers analyzed inthis study provide important data about social, economic and administrative structureof Gaziantep.