Türkiye'de tarımsal destekleme politikalarının etkinliği ve OTP'ye uyum analizi
The efficiency of agricultural support policies and the analysis of harmony to common agricultural policy
- Tez No: 186762
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. MAHMUT BİLEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Ziraat, Economics, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Türk Tarımı, Tarımsal Destekler, Ortak Tarım Politikası, Doğrudan Gelir Desteği, Turkish Agriculture, Agricultural Support, Common Agriculture Policy, Directincome Support
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 155
Özet
Ekonomik öneminden dolayı tarım sektörü dünyaca ünlü bir sektör olmuş ve tarım birçokaraştırmaya konu olmuştur. Tarımsal destekler ise, tarımın kaçınılmaz şartı halini almıştır.Tarımda destekleme olmadan tarımın da olması şüphelidir. Bu çalışmanın amacı, tarımsaldestekleme politikalarının Türkiye ve OTP çerçevesinde değerlendirilmesi ve Türk tarımınınOTP'ye uyumunun belirlenmesidir.Avrupa'da bir birlik kurulmasıyla tarım en önemli sorun haline gelmiş ve bundan dolayı Ortak TarımPolitikası kurulmuştur. Tarıma büyük destek verilmiş ve FEOGA tarafından da bu destekler finanseedilmiştir.Avrupa'da ve Türkiye'de birçok tarımsal destekleme sistemi vardır. Ancak en önemlisi doğrudan gelirdesteğidir. Buradaki amaç, doğrudan gelir desteği politikasının başarısının ölçülmesidir. Ayrıca,doğrudan gelir desteği ve diğer destekleme politikaları karşılaştırmalı olarak ele alınmıştır. Bubağlamda doğrudan gelir desteğinin yeniden revize edilmesi ve geliştirilmesi gerektiği sonucunavarılmıştır.Son olarak Türkiye'nin OTP'ye uyumu incelenmiştir. IMF Stand-by Anlaşmaları ve Dünya TicaretÖrgütü Anlaşmaları kapsamında Türkiye'nin OTP'ye uyumu incelenmiş ve daha sonra ülkemizdekitarımsal politikalar, OTP ile karşılaştırmalı olarak incelenmiştir. Sonuçta, Türkiye'nin OTP'ye uyumkonusunda birçok aday ülkeye nazaran daha başarılı olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Because of the economic importance agricultural sector became one of the most important sector.Agriculture has became the subject of many researchs. And agricultural support became aninevitable part of agriculture. Without any support in agriculture, the existance of agriculture isdoubtful. The goal of this research are to evaluate of the policy of agricultural support on Turkeyand CAP and the determine the harmony between Turkish agriculture and CAP.With the establishment of the union in Europe, agriculture became the most important problem andtherefore Common Agriculture Policy was established. Huge supports were given to agriculture andthese support were financed by FEOGA.In Turkey and Europe, there are many systems of agricultural support. However the most crucial oneis direct income support. The aim in this research is to measure the success of the policy of directincome support. Additionally, the policy of direct income support and other support policies arediscussed comparatively. In this respect, it is concluded that direct income support should be revisedand improved.Finally, the harmony between Turkey and CAP is analysed. Within the IMF Stand-by agreements andWTO agreements, the harmony of Turkey to CAP and then our agricultural policies, comparativelywith CAP, are analysed. In conclusion, it is seen that Turkey is more successful than many ofcandidate countries on the subject of the harmony to CAP.